x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia acuză NATO că revine la retorica Războiului Rece: "Niciuna dintre părţi nu va avea de câştigat"

Rusia acuză NATO că revine la retorica Războiului Rece: "Niciuna dintre părţi nu va avea de câştigat"

02 Apr 2014   •   14:00
Rusia acuză NATO că revine la retorica Războiului Rece: "Niciuna dintre părţi nu va avea de câştigat"

Ministerul rus de Externe a acuzat NATO că revine la retorica Războiului Rece prin decizia sa de suspendare a cooperării militare şi civile cu Moscova, apreciind că niciuna dintre părţi nu va avea de câştigat din această situaţie, relatează Reuters, conform Agerpres.

Decizia luată marţi de miniştrii de externe din NATO de a suspenda cooperarea practică cu Rusia, în semn de protest faţă de anexarea Crimeii, creează un sentiment de 'deja vu', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Aleksandr Lukaşevici.

El a afirmat că ultima dată când NATO a luat o astfel de decizie, în cazul războiului de cinci zile dintre Rusia şi Georgia din 2008, Alianţa a reluat ulterior cooperarea cu Moscova din proprie iniţiativă.

'Nu este greu să ne imaginăm cine va câştiga din suspendarea cooperării dintre Rusia şi NATO în contracararea ameninţărilor moderne şi a provocărilor pentru securitatea internaţională şi europeană, în special în lupta împotriva terorismului şi a pirateriei şi în limitarea efectelor dezastrelor naturale sau a celor provocate de om. În orice caz, nu Rusia sau NATO vor avea de câştigat', a adăugat Lukaşevici.

NATO a hotărât marţi, la Bruxelles, să suspende întreaga cooperare practică militară şi civilă cu Rusia, ca urmare a intervenţiei militare ruse în Ucraina şi a încălcării de către Rusia a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei.

Dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia va putea continua, dacă este necesar, la nivel de ambasadori sau superior, pentru a permite schimbul de opinii în primul rând cu privire la criza actuală. NATO îşi va reexamina relaţiile cu Moscova la următoarea reuniune la nivel de miniştri de externe, prevăzută în luna iunie.

×