x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia acuză Parlamentul European că, recunoscându-l pe Juan Guaido ca preşedinte al Venezuelei, încalcă dreptul internaţional

Rusia acuză Parlamentul European că, recunoscându-l pe Juan Guaido ca preşedinte al Venezuelei, încalcă dreptul internaţional

31 Ian 2019   •   20:31
Rusia acuză Parlamentul European că, recunoscându-l pe Juan Guaido ca preşedinte al Venezuelei, încalcă dreptul internaţional

Rusia a acuzat joi Parlamentul European că încalcă dreptul internaţional prin recunoaşterea lui Juan Guaido ca preşedinte interimar legitim al Venezuelei, relatează agenţia EFE, după o declaraţie pe acest subiect dată de Leonid Sluţki, şeful comitetului pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat.

''Recunoaşterea lui Guaido ca preşedinte legitim al Venezuelei este o încălcare teribilă a dreptului internaţional şi o ingerinţă în afacerile interne ale unei ţări suverane'', a spus Leonid Sluţki în faţa presei.

Reacţia sa survine după ce, într-o în rezoluţie votată în aceeaşi zi la Bruxelles, Parlamentul European l-a recunoscut pe opozantul Juan Guaido drept "preşedinte interimar legitim" al Venezuelei şi le-a cerut tuturor ţărilor Uniunii Europene să facă acelaşi lucru pentru ca blocul comunitar să adopte o"poziţie fermă şi unită".

Oficialul rus a pus această poziţie a Parlamentului European pe seama ''celebrei solidarităţi euroatlantice'', dar a amintit că ''preşedintele Venezuelei poate fi ales doar de poporul'' acestei ţări.

''Nici preşedintele SUA, nici Departamentul de Stat, nici Parlamentul European nu pot impune venezuelenilor un alt lider, inclusiv prin recunoaşterea autoproclamatului Guaido'', a subliniat Leonid Sluţki. El a adăugat că în Rusia din vremuri străvechi asemenea persoane sunt considerate a fi nişte ''impostori'' şi a comparat ceea ce se întâmplă în prezent în Venezuela cu cele petrecute în Iugoslavia, Irak, Libia, Siria sau Ucraina.

''Unele ţări nu mai sunt pe harta lumii. În cazul altora, economiile lor au fost distruse şi sectoarele petroliere sunt controlate de companii străine. Iar altele încă sunt în război împotriva aceleiaşi sechele: terorismul internaţional'', a remarcat şeful comitetului pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat, referindu-se la ţările enumerate anterior.

La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, l-a acuzat pe liderul opoziţiei venezuelene care s-a autoproclamat preşedinte, Juan Guaido, că ''face apel deschis către forţele armate venezuelene să dea o lovitură de stat'' împotriva preşedintelui Nicolas Maduro. Acesta din urmă este susţinut de Rusia, dar nu mai este recunoscut drept şef al statului de către SUA, după ce Donald Trump a anunţat că Washingtonul îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar.

AGERPRES

×