x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia acuză Ucraina că cere mită de la proprietarii navelor care transportă cerealele prin Marea Neagră

Rusia acuză Ucraina că cere mită de la proprietarii navelor care transportă cerealele prin Marea Neagră

de Redacția Jurnalul    |    19 Apr 2023   •   15:15
Rusia acuză Ucraina că cere mită de la proprietarii navelor care transportă cerealele prin Marea Neagră
Sursa foto: Hepta

Rusia acuză Ucraina că sabotează acordul exporturilor de cereale prin Marea Neagră prin faptul că cere mită de la proprietarii navelor pentru înregistrare și inspecții, scrie Reuters.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, a spus că Centrul Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, care supraveghează acordul, se confruntă cu dificultăţi legate de înregistrarea noilor nave şi inspecţii. Problemele au fost provocate "ca urmare a acţiunilor reprezentanţilor ucraineni, precum şi reprezentanţilor ONU, care, aparent, nu vor sau nu le pot rezista".

Oficialul rus a acuzat Ucraina că "încearcă să exploateze 'iniţiativa Mării Negre' cât de mult poate, fără a se abţine de la abuzuri ale regulamentului de procedură sau cerând mită de la proprietarii de nave. Totul de dragul maximizării profiturilor comerciale". Proprietarii de nave care au refuzat să plătească mită ucrainenilor au fost forţaţi să aştepte mai mult de o lună pentru a se înregistra.

Propunerile Moscovei de a aduce nave care să transporte cereale către statele africane, afectate de foamete, au fost "întâmpinate cu ostilitate" de către reprezentanţii ucraineni, care apoi au oprit inspecţiile la 27 de nave cu 1,2 milioane de tone de marfă.
"Calculul este simplu. Să lansezi o maşină de propagandă cu ajutorul occidentalilor şi ONU şi "să joci cartea alimentelor", a spus Zaharova.

Inspecţiile navelor au fost reluate în Strâmtoarea Bosfor, după două zile de discuţii între Kiev şi Moscova.

Kievul nu a răspuns acuzațiilor formulate de diplomația de la Moscova. 

Acordurile asupra exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost semnat la Instanbul, sub egida ONU. Totodată, Moscova a prelungit acordul până pe 18 mai dar a avertizat că nu ăl va mai reînnoi dacă nu sunt respectate și prevederile privind livrările de produse agricole din Rusia. Deși acestea nu sunt vizate de sancțiuni occidentale, au fost impuse sancțiuni asupra asigurării transporturilor, plăților și logistice. 





 

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina cereale mita marea neagră