x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia amenință cu oprirea livrărilor de gaze naturale spre UE și creșterea prețului petrolului

Rusia amenință cu oprirea livrărilor de gaze naturale spre UE și creșterea prețului petrolului

08 Mar 2022   •   09:12
Rusia amenință cu oprirea livrărilor de gaze naturale spre UE și creșterea prețului petrolului

Rusia amenință, pentru prima oară direct, că va opri livrările de gaze naturale spre UE prin conducta Nord Stream1, potrivit afirmațiilor vicepremierului rus Alexander Novak , scrie dpa. SUA forțează UE să sisteze importurile de gaze din Rusia.

"Avem dreptul deplin să impunem un embargou asupra tranzitului de gaze prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitate maximă", spune acesta la televiziunea de stat.

El a comentat că această decizie este similară cu cea a Germaniei care nu a vrut să aprobe deschiderea gazoductului Nord Stream2. 

Oficialul a mai precizat însă că deocamdată Rusia nu va face acest lucru dar ar putea fi determinată de UE.

Acesta a mai spus că prețul petrolului ar putea exploda, ajungând la 300 de dolari barilul dacă SUA și aliații săi interzic importurile de petrol rusesc. 

Nord Stream 1 furnizează 60 de miliarde de metri cubi de gaze/an, dinspre Rusia către Germania şi redistribuit apoi spre mai multe ţări europene.

Germania a amânat avizul pentru deschidereae conductei Gaz Stream2, în care s-au investit în total 11 miliarde de euro, la presiunile Statelor Unite. Acestea din urmă vor ca UE să suspende livrările de gaze naturale din Rusia și propun imporu=tul de gaze lichefiate din SUA.
 

×
Subiecte în articol: Rusia ue nord stream1 germania gaze petrol sua