x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia anunță China asupra riscului ca Ucraina să realizeze un atac radioactiv pentru a atrage NATO în război direct

Rusia anunță China asupra riscului ca Ucraina să realizeze un atac radioactiv pentru a atrage NATO în război direct

26 Oct 2022   •   15:44
Rusia anunță China asupra riscului ca Ucraina să realizeze un atac radioactiv pentru a atrage NATO în război direct

Rusia a anunțat China că există riscul ca Ucraina să realizeze un atac radioactiv. Totodată, diplomații ruși au atras atenția la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU că Ucraina vrea să atragă NATO într-u9n conflict direct cu Federația Rusă. Acuzațiile sunt respinse de statele occidentale.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a discutat, miercuri, cu omologul său chinez, Wei Fenghe, prin videoconferință.

"Cei doi oficiali au discutat despre situaţia din Ucraina. Serghei Şoigu și-a exprimat preocupările, în discuţia cu omologul său chinez, asupra potenţialelor provocări din partea Ucrainei prin folosirea unui dispozitiv radioactiv", a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, citat de cotidianul Le Monde.

Totodată, Șoigu l-a mai avertizat, duminică, pe șeful Pentagonului, Lloyd Austin, că Ucraina pregăteşte un atac cu dispozitive radioactive artizanale.

Autoritățile de la Moscova au mai transmis aceste informații Franței și Marii Britanii.

Casa Albă a respins imediat acuzaţiile Moscovei la adresa Kievului, pe care le consideră "o acţiune falsă de transparenţă". Acestea au fost respinse şi de Franţa, Marea Britanie şi NATO.

De cealaltă parte, Ucraina susţine că, de fapt, Rusia pregăteşte un atac radiologic pe care îl va atribui armatei ucrainene. Totuşi, administraţia de la Kiev a anunţat că va primi inspectori ai AIEA la instalaţiile nucleare ucrainene, pentru a respinge acuzaţiile Rusiei. Inspectoratul ucrainean de Reglementare în domeniul Nuclear a anunţat că echipele AIEA se vor deplasa la două obiective atomice, situate în Kiev şi în Zhovti Vodi, regiunea Dnipropetrovsk, acestea fiind locurile asupra cărora Moscova a emis suspiciuni.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit, marţi, într-o sesiune desfășurată cu ușile închise, pentru a examina acuzaţiile Rusiei privind intenţiile Ucrainei de a fabrica şi utiliza o bombă radiologică. Este improbabil ca reuniunea să fi ajuns la vreun rezultat, în condiţiile în care cele 5 state cu statut de membru permanent au drept de  veto. După reuniune, Dmitri Polianski, adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, a declarat că Ucraina vrea să atragă NATO în război.

"Noi credem că există un pericol foarte grav, o ameninţare serioasă. Ucraina are capacităţi şi are motive să facă acest lucru, întrucât regimul Volodimir Zelenski vrea să evite înfrângerea şi să implice NATO într-o confruntare directă cu Rusia", a explicat Polianski.

Alte două reuniuni ale Consiliului de Securitate ONU sunt prevăzute în următoarele zile, la cererea Federației Ruse.

×
Subiecte în articol: Rusia nato ucraina China