x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia avertizează UE că este ilegală folosirea rezervelor sale valutare pentru reconstrucția Ucrainei

Rusia avertizează UE că este ilegală folosirea rezervelor sale valutare pentru reconstrucția Ucrainei

09 Mai 2022   •   15:40

Rusia avertizează UE că folosirea rezervelor valutare externe, blocate de UE, pentru acoperirea costurilor reconstrucţiei Ucrainei este ilegală şi afectează încrederea în blocul comunitar, scrie EFE.

"Contribuie la distrugerea fundamentelor în sine ale relaţiilor internaţionale, iar aceste decizii, dacă sunt luate, îi vor afecta chiar pe europeni, sistemul financiar şi erodează încrederea în Europa şi în Occident în general, pentru că aceasta reprezintă o anarhie totală sau, mai bine zis, legea junglei", spune viceministrul rus de Externe rus, Aleksandr Gruşko, citat de TASS.

Anterior, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că UE ar trebui să confişte rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru reconstrucția Ucraina.

Acesta a citat modelul Statelor Unite care au făcut același lucru cu activele băncii centrale a Afganistanului după venirea la putere a talibanilor. 

UE a înghețat deja rezervele valutare şi aur ale Rusiei, în valoare de peste 300 de miliarde de dolari, după invadarea Ucrainei. Suma reprezintă aproximativ jumătate din valoarea totală a acestora. 

×
Subiecte în articol: Rusia ue