x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Bulgaria a făcut paşi ostili în direcţia noastră. Va trebui să plătească gazele naturale în ruble. Dar aceasta nu se aplică Serbiei

Rusia: Bulgaria a făcut paşi ostili în direcţia noastră. Va trebui să plătească gazele naturale în ruble. Dar aceasta nu se aplică Serbiei

24 Mar 2022   •   15:59
Rusia: Bulgaria a făcut paşi ostili în direcţia noastră. Va trebui să plătească gazele naturale în ruble. Dar aceasta nu se aplică Serbiei

Rusia precizează din nou că statele ''neprietenoase'' vor trebui să plătească în ruble pentru importurile de gaze naturale. Totodată, ia în calcul găsirea unei soluții pentru Serbia, scrie EFE.

''Bulgaria a făcut paşi ostili în direcţia noastră. Prin urmare, va trebui să plătească gazele naturale în ruble. Dar aceasta nu se aplică Serbiei. Este o problemă pe care o vom rezolva'', a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic și-a manifestat îngrijorarea în cazul în care ar fi nevoită să plătească în ruble pentru gazele din Rusia. 

Vladimir Putin a anunțat, ieri, că nu va mai acccepta plata în euro și dolari pentru livrările de gaze naturale către ''ţările ostile'' şi a acordat termen o săptămână autorităților ruse pentru a realiza noul sistem de plăţi în ruble.

Germania, Austria și Polonia au refuzat plata în ruble.

Decizia liderului de la Kremlin vine în urma sancțiunilor economice dure impuse de statele occidentale după invadarea Ucrainei de către Rusiei, fapt ce a provocat deprecierea rublei și suspendarea tranzacțiilor pe bursă. Totodată, 300 de miliarde de dolari din rezervele în valută și aur ale Rusiei au fost bloate, măsură considerată de Moscova drept furt. 

Autoritățile ruse au alcătuit o listă cu țările ostile. Printre acestea se află SUA, Canada, statele UE, Marea Britanie, precum și țări din Asia de Sud- și Sud-Est, precum și state europene non-UE.

 

×
Subiecte în articol: Rusia ruble gaze bulgaria serbia