x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia continuă să acuze Marea Britanie de sabotarea gazoductelor Nord Stream

Rusia continuă să acuze Marea Britanie de sabotarea gazoductelor Nord Stream

01 Noi 2022   •   16:30
Rusia continuă să acuze Marea Britanie de sabotarea gazoductelor Nord Stream

Rusia continuă să acuze Marea Britanie de sabotarea conductelor Nord Stream din Marea Baltică, avariate grav în urma unor explozii care au avut loc la sfârșitul lunii septembrie 2022, scrie Reuters.

"Serviciile noastre de informaţii dispun de probe care arată că atacul a fost condus şi coordonat de specialişti militari britanici", a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a precizat că sunt analizate "noi măsuri" în acest caz..

Peskov a mai afirmat că nu a fost luată deocamdată nicio decizie privind repararea gazoductelor. 

Primele acuzații față de Regatul Unit au fost formulate pe 29 octombrie 2022, de către Ministerul Apărării de la Moscova, care a transmis că ofițeri din marina britanică au aruncat în aer cele două conducte. Londra neagă acuzațiile. 

Anterior, Rusia și statele occidentale s-au acuzat reciproc de sabotaj.

Conducta Nord Stream1 stăteau la baza transportului de gaze naturale din Federația Rusă spre UE, în timp ce gazoductul Nord Stream 2 a fost consturit în principal d e Rusia și Germania dar nu a fost deschis din cauza  presiunilor exercitate de SUA asupra autorităților federale de la Berlin. 

Exploziile au avut loc în apele teritoriale ale Danemarcei și ZSuediei, care efectuează anchete independente. Totodată, și Germania realizează propriile investigații iar accesul Rusiei în zonă este interzis. 


 

×
Subiecte în articol: Rusia Marea Britanie nord stream