x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia critică clasificarea drept genocid a marii foamete din Ucraina de către Adunarea Națională a Franței

Rusia critică clasificarea drept genocid a marii foamete din Ucraina de către Adunarea Națională a Franței

de Redacția Jurnalul    |    02 Apr 2023   •   19:00
Rusia critică clasificarea drept genocid a marii foamete din Ucraina de către Adunarea Națională a Franței

Federația Rusă critică calificarea drept genocid a Holodomorului de către Adunarea Națională a Franței, scrie AFP.

Este vorba de marea foamete din anii 1930 la care au fost supuși ucraineeni de către sovietici și care a provocat milioane de morți. 

"Zelul antirusesc al deputaţilor francezi este cu atât mai respingător cu cât Franţa însăşi nu a închis încă pagina crimelor sale din perioada colonială. "Încă o dată, ne confruntăm cu duplicitatea şi rusofobia adversarilor noştri europeni", a transmis Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Moscova, care a acuzat astfel "dublele standarde ale Occidentului colectiv'",  "o acţiune goală şi lipsită de sens" a Franţei, "organizată în grabă, pentru a plăcea regimului de la Kiev".

Parlamentul francez a aprobat, marți, o rezoluție, adoptată cu 168 de voturi pentru și doar 2 împotrivă, prin care cer guvernului recunoașterea Holdomorului drept genocid. Textul "recunoaşte oficial caracterul genocidar al foametei impuse şi planificate de către autorităţile sovietice faţă de populaţia ucraineană în 1932 - 1933", "condamnă" aceste acţiuni şi "îşi afirmă sprijinul pentru poporul ucrainean, în aspiraţia lui de fi recunoscute crimele în masă comise la adresa sa de regimul sovietic". Totodată, deputații francezi vor " acces liber la arhivele legate de Holodomor, în special în Federaţie Rusă".

MIlioane de ucraineni au murit în procesul de colectivizare a pământului. 

Votul a fost salutat de Volodimir Zelenski. 
"Recunoştinţă faţă de deputaţii din Adunarea Naţională pentru această decizie istorică", a transmis acesta pe Twitter.

Totodată, Parlamentul European a calificat drept genocid Holodomorul în decembrie  2023. 

Federația Rusă refuză în continuare acest calificativ explicând că marea foamete din anii 1930 a afectate multe popoare, printre care ruși, kazahi.

 

×
Subiecte în articol: holdomor genocid Rusia franta