x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia fierbe: Primele chemări la proteste după ce Putin a decretat mobilizarea parțială

Rusia fierbe: Primele chemări la proteste după ce Putin a decretat mobilizarea parțială

21 Sep 2022   •   11:48
Rusia fierbe: Primele chemări la proteste după ce Putin a decretat mobilizarea parțială
Sursa foto: Hepta

Mișcarea rusă „Vesna" („Primăvara”) a cerut organizarea rapidă de proteste naționale în Rusia față de mobilizarea parțială anunțată, miercuri, de către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Activiștii le cer cetățenilor să se strângă, miercuri, la ora 19:00, în centrele din orașele lor. „Mii de bărbați ruși - tații, frații și soții noștri - vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor vărsa lacrimi mamele și copiii?" - se arată în apelul mișcării „Vesna", citat de Rador.

Anterior, „Vesna” ceruse soldaților ruși să refuze să participe la război și să se predea până la intrarea în vigoare a amendamentelor adoptate recent de Duma de Stat, care califică acest demers - predarea și refuzul de a merge la război - drept infracțiune.

Putin a ezitat multă vreme să decreteze mobilizarea generală sau parțială pe teritoriul țării sale, știind că aceasta decizie va provoca furia concetățenilor săi și, în același timp, va fi interpretată drept recunoașterea slăbiciunii de care a dat dovadă armata rusă până acum, pe frontul ucrainean.

×
Subiecte în articol: proteste rusia Rusia vladimir putin