x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia își întărește flancul vestic, ca răspuns la desfășurările NATO din Est

Rusia își întărește flancul vestic, ca răspuns la desfășurările NATO din Est

de Şerban Mihăilă    |    22 Iun 2017   •   13:05
Rusia își întărește flancul vestic, ca răspuns la desfășurările NATO din Est

Moscova va suplimenta prezenţa militară la frontiera sa vestică, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, precizând că aceasta este o reacţie la activităţile Alianței Nord-Atlantice în ţări central şi est-europene. România este menționată printre statele-problemă pentru generalii de la Kremlin.

„Situaţia la frontierele din vestul Rusiei tinde să se deterioreze. Acest lucru este provocat de intensificarea activităţilor militare NATO în ţări est-europene. Alianţa Nord-Atlantică suplimentează prezenţa sa în ţările baltice, unde se extinde infrastructura portuară, aeroportuară şi unde sunt construite noi baze militare”, a afirmat Serghei Şoigu, citat de agenţia Tass. NATO definitivează planul celor patru batalioane multinaţionale în ţările baltice şi în Polonia, mobilizând „în total 5.000 de militari şi echipamentele aferente”, a adăugat ministrul rus. El a formulat un avertisment şi în privința sistemului antibalistic. „Până în 2018, în afară de baza antirachetă din România, există planuri pentru construirea unei instalaţii similare în Polonia”, a declarat Șoigu. „Acţiunile colegilor noştri occidentali duc la distrugerea sistemului de securitate la nivel mondial, la amplificarea lipsei de încredere şi ne obligă să implementăm măsuri de reacţie, în principal în zona strategică vestică. Lucrăm la îmbunătăţirea capacităţilor ofensive”, a spus el, citat de „Sputnik”. „Peste 30 de batalioane şi grupuri tactice sunt pregătite pentru mobilizare rapidă”, a averizat, apoi, șeful armatei ruse. Peste 300 de sisteme militare au fost mobilizate în districtul militar vestic, în ultimele şase luni. „Până la sfârşitul anului, aproximativ 40 de unităţi militare vor fi construite în districtul militar vestic”, a declarat el.

Ce-i deranjează pe ruși

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, în iulie 2016, un plan de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO ar urma să fie staţionată în România. Concomitent, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România.

Kremlinul a avertizat în repetate rânduri că este extrem de preocupat de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia, susținând că aceste elemente sunt interzise prin Tratatul privind Forţele nucleare intermediare şi avertizând că va lua măsurile necesare pentru a se apăra.

Şoigu s-a arătat deranjat de ultimele exerciții ale Alianței. Cu câteva zile în urmă, membri ai NATO au organizat primul lor exercițiu militar axat pe apărarea regiunii Suwalki, din nord-estul Poloniei, considerată un punct critic pentru securitatea aliaților baltici. Această zonă, situată la frontiera polono-lituaniană, se întinde pe aproximativ 600 de kilometri pătrați, între enclava rusă puternic militarizată Kaliningrad și Belarus, aliat apropiat al Mocovei.

×
Subiecte în articol: Rusia flanc vest nato est