x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia - NATO, căsătorie din interes

Rusia - NATO, căsătorie din interes

23 Apr 2009   •   00:00

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu intenţionează să-şi anuleze exerciţiile militare programate să aibă loc în Georgia, în perioada 6 mai - 1 iunie, în cadrul Parteneriatului pentru Pace. Reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, recunoaşte, într-un interviu oferit cotidianului Gazeta, că, drept răspuns, Moscova nu va iniţia o îngheţare totală a contactelor cu Alianţa, chiar dacă relaţiile NATO-Rusia sunt departe de a fi ideale.



Potrivit lui Rogozin, citat de Agerpres, "în condiţiile în care Rusia nu poate preîntâmpina desfăşurarea exerciţiilor militare din Georgia, Moscova se va gândi la alte măsuri care să-i asigure securitatea, ei şi aliaţilor săi din Caucazul de Sud". În afară de aceasta, decizia NATO de a desfăşura exerciţiile va avea repercusiuni asupra deschiderii Rusiei de a răspunde prompt la solicitările Alianţei privind sprijinul acordat în diferite domenii. "Colaborarea noastră cu NATO este o căsătorie din interes, în care nu poate fi vorba de iubire", afirmă Rogozin.

Totodată, reprezentantul permanent al Rusiei la NATO declară că exerciţiile militare din Georgia vor cunoaşte unele modificări, măcar în ceea ce priveşte participanţii. Kazahstanul a renunţat deja să participe, în timp ce Republica Moldova, Armenia şi Azerbaidjan nu şi-au revocat "încă" cererile de participare.

Rogozin subliniază că exerciţiile militare ale NATO sunt din ce în ce mai politizate. De exemplu, în acest caz concret, exerciţiile ar fi menite să "apere suveranitatea Georgiei". "Cu alte cuvinte, acestea nu mai sunt acele exerciţii ce fuseseră planificate în urmă cu un an. NATO minte când afirmă că evenimentele din august 2008 nu au nicio legătură cu aceste exerciţii", subliniază Dmitri Rogozin, atenţionând asupra "fondului extrem de negativ al exerciţiilor": alegerile parlamentare ce urmează să se desfăşoare la data de 31 mai în Osetia de Sud.

Potrivit lui Rogozin, este clar că exerciţiile sunt menite să sprijine regimul lui Saakaşvili şi Georgia ca ţară-agresoare. "Este evident că reacţia Rusiei, atunci când noi am suspectat un amestec extern în spatele declaraţiilor de pacificare, a fost una intemeiată", afirmă Rogozin.

Cu toate acestea, viitoarele reuniuni NATO-Rusia la nivel de ambasadori /29 aprilie/ şi miniştri de externe /19 mai/ vor avea loc. "În general, Consiliul Rusia-NATO trebuie să lucreze pe orice vreme. Aceasta este nu doar opinia noastră, ci şi a multora din NATO. Doar americanii s-au abătut de la ea după evenimentele din august", declară interlocutorul ziarului rus, subliniind că întrevederile diplomatice şi cooperarea militară sunt lucruri total diferite.

De asemenea, Rogozin exclude posibilitatea ca printre "contramăsurile" iniţiate de Rusia să se numere şi refuzul de a mai asigura tranzitul către Afganistan. "Aici este vorba de un interes strategic, de un duşman comun", explică Dmitri Rogozin.

×
Subiecte în articol: externe nato