x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia reia transporturile feroviare de mărfuri spre Kaliningrad

Rusia reia transporturile feroviare de mărfuri spre Kaliningrad

23 Iul 2022   •   11:35
Rusia reia transporturile feroviare de mărfuri spre Kaliningrad
Sursa foto: FAS.org

Lituania a renunțat la interdicţia de transport pe calea ferată spre şi dinspre exclava rusă Kaliningrad a produselor ruseşti sancționate de UE, scrie agenţia RIA NOVOSTI, citată de Reuters.

UE a anunțat, săptămâna trecută, că interdicţia de tranzit a produselor rusești care aprovizionează Kaliningrad afectează doar transportul rutier, nu şi pe cel feroviar, dând astfel undă verde Lituaniei să permită Rusiei livrările de beton, lemn şi alcool.

Mantas Dubauskas, purtător de cuvânt al companiei lituaniene de căi ferate, a spus că şi-a informat clienţii că pot transporta din nou mărfuri.
"Este posibil că unele mărfuri să fie transportate astăzi", a declarat acesta la televiziunea lituaniană.

Totodată, un responsabil guvernamental din Kaliningrad care a afirmat că 60 de vagoane de ciment vor fi transportate în curând în exclavă.

Rusia a acuzat că interdicția afectează circa jumătate din transporturile de produse către Kaliningrad. 

Kaliningrad folosește o legătură feroviară cu Rusia prin Lituania pentru pasageri și mărfuri.

Fost teritoriu german, numită Konigsberg și capitală a Prusiei orientale, exclava a intrat în componența URSS după al Doilea Război Mondial. Etnicii germani au fost alungați și regiunea a fost populată cu etnici ruși. Aceasta are ieșire la Marea Baltică și se află între Polonia și Lituania. Are un important rol strategic pentru Rusia, care și-ar fi instalat aici armament nuclear. Kaliningrad este acum dependentă de aprovizionările cu produse din Federația Rusă.

 

 



 

×
Subiecte în articol: Rusia kaliningrad lituania ue