x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruta cocainei sud-americane trece şi prin România

Ruta cocainei sud-americane trece şi prin România

16 Noi 2010   •   14:15

Cel puţin trei carteluri au încheiat acorduri pentru aducerea drogurilor din America de Sud în vestul Africii, iar de acolo spre Europa, afirmă anchetatori americani. Potrivit Washington Post, care citează o ştire Associated Press, unul dintre traficanţi efectua transporturi de droguri cu şase avioane, iar altul cu cinci. Dat fiind că nu există sisteme radar, avioanele de mari dimensiuni pot zbura nedetectate deasupra Oceanului Atlantic.

Noua rută este inedită, din cauza distanţei foarte mari şi a complexităţii pilotării avioanelor de mari dimensiuni, explică Scott Decker, profesor la Universitatea de Stat din Arizona. Distanţa din Venezuela până în vestul Africii este de cel puţin 5.500 de kilometri.

Oficiul ONU pentru combaterea Drogurilor şi Infracţionalităţii a emis avertismente în legătură cu folosirea avioanelor în traficul de droguri transatlantic pe 2 noiembrie 2009, când resturile unui avion Boeing 727 au fost descoperite într-o zonă deşertică din Mali. Traficanţii de droguri veniseră cu avionul din Venezuela, îl descărcaseră şi apoi i-au dat foc, explică anchetatorii americani. În unele cazuri au fost folosite şi avioane mai mici, precum un Gulfstream II care a aterizat în Guinea-Bissau în 2008. Au fost arestaţi numeroşi suspecţi, iar cazurile sunt anchetate de procurorii federali din New York pentru că o parte a cocainei ar fi avut ca destinaţie SUA.

Cartelul Valencia-Arbelaez, care avea şase aeronave folosite pe ruta Venezuela ­ Guineea, organizase reuniuni pentru planificarea transporturilor în Danemarca, Spania, România şi Statele Unite. Cartelul angajase un echipaj rus pentru mutarea unui avion achiziţionat de curând din R. Moldova în România, de unde a decolat spre Guineea. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe