x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sângerosul terorist Rachid Kassim, între fiorul decapitărilor și dorul de pisică

Sângerosul terorist Rachid Kassim, între fiorul decapitărilor și dorul de pisică

de Şerban Mihăilă    |    21 Noi 2016   •   10:30
Sângerosul terorist Rachid Kassim, între fiorul decapitărilor și dorul de pisică
Sursa foto: -/AFP/Getty Images

Rachid Kassim, unul dintre cei mai căutați lideri ai organizației teroriste Stat Islamic (SI), a oferit primul său interviu înregistrat, pe care l-a acordat unui cercetător specializat în domeniul jihadismului, din Washington, scrie „The Mirror”. Extremistul născut în Franța este acuzat pentru o serie de atentate care au zguduit Europa.

Rachid Kassim a oferit un interviu surprinzător de sincer despre viața sa, din postura unuia dintre cei mai vânați lideri jihadiști ai planetei. Născut în Franța, din părinți algerieni, bărbatul de 29 de ani este urmărit pentru atacuri teroriste comise pe teritoriul bătrânului continent, între care uciderea unui polițist și a partenerei sale, lângă Paris, precum și a unui preot catolic, în apropierea Normandiei. Se presupune că el a condus „Telegram”, aplicație codată similară cu „WhatsApp”, spartă în luna septembrie de serviciile secrete franceze, prin intermediul căreia SI dădea sfaturi despre diferite moduri de a comite atentate și îndemna la atacuri teroriste împotriva „necredincioșilor”. Kassim a apărut într-una dintre înregistrările propagandistice ale SI, în luna iulie, la șase zile după atentatul de la Nisa, când un cetățean algerian cu origini tunisiene a intrat cu un camion frigorific în mulțimea care sărbătorea Ziua Națională a Franței, ucigând 86 de persoane. În înregistrarea de atunci, Rachid Kassim a lăudat masacrul, a amenințat Franța cu noi atentate și a executat cu cruzime un deținut. Referindu-se la acel moment, Kassim a vorbit acum cu candoare despre ceea ce a simțit în momentul decapitării victimei sale. „Mi-ar fi dificil să decapitez un animal. Uciderea dușmanilor lui Allah e o plăcere”, a spus teroristul, citat de „The Mirror”.

A vrut să lovească Franța

El a povestit cum a fugit din Franța în Siria, alături de soția și fiica sa, în toiul nopții, cu 1.500 de euro asupra lor și a afirmat că în țara natală era în permanență supravegheat pentru ideile sale radicale. „M-am gândit să atac Franța când eram încă acolo, însă familia mea s-a temut să fac acest lucru (…) Am plecat și am lăsat totul în urmă, în special o pisică fantastică, la care țineam enorm, și ăsta a fost unul dintre cele mai triste momente ale plecării în Siria”, s-a confesat Kassim.

Liderul terorist nu se teme că orașul Mosul va cădea în mâinile coaliției occidentale care sprijină guvernul de la Bagdad, deoarece Jihadul va continua indiferent de soarta ultimului bastion al rezistenței SI pe teritoriul Irakului.

 

Rachid Kassim a avertizat că măsurile sporite de securitate adoptate pentru a-i împiedica pe extremiștii europeni să plece în Siria nu vor duce la altceva decât la comiterea mai multor atentate în Europa. „Credem că până și un atac de mai mică anvergură în alte teritorii decât cele musulmane este mai important decât un atac de proporții în Siria (…) Dacă aș locui într-un astfel de teritoriu, aș ataca acolo”, a mai spus liderul organizației Stat Islamic.

×