x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sănătatea costă: Scandal uriaș pe programul Obamacare, în SUA. Tratamentul pentru HIV și testele de depistare a cancerului, evaluat

Sănătatea costă: Scandal uriaș pe programul Obamacare, în SUA. Tratamentul pentru HIV și testele de depistare a cancerului, evaluat

de Redacția Jurnalul    |    04 Mar 2024   •   23:27
Sănătatea costă: Scandal uriaș pe programul Obamacare, în SUA. Tratamentul pentru HIV și testele de depistare a cancerului, evaluat
Sursa foto: Hepta

Administrația președintelui Joe Biden va solicita luni unei curți de apel din SUA să mențină un mandat federal care obligă asiguratorii de sănătate să acopere serviciile de îngrijire preventivă, inclusiv medicamentele pentru HIV și analizele de depistare a cancerului, potrivit Reuters.

Mandatul privind îngrijirea preventivă, care acoperă o gamă largă de servicii alese de un grup de lucru federal, face parte din Legea privind îngrijirea la prețuri accesibile (Affordable Care Act - ACA) din 2010, numită adesea Obamacare, deoarece a fost susținută de președintele de atunci, Barack Obama.

Argumentele programate luni în fața unui complet de trei judecători de la Curtea de Apel a celui de-al cincilea circuit al SUA, cu sediul în New Orleans, provin dintr-un proces intentat de un grup de întreprinderi, inclusiv de operatorul de centre de wellness creștin Braidwood Management, cu sediul în Texas, care se opun obligației de a asigura acoperirea profilaxiei preexpunere la HIV (PrEP).
Braidwood și ceilalți reclamanți au dat în judecată în mod special pentru acoperirea obligatorie a PrEP, despre care au spus că le încalcă convingerile religioase prin faptul că încurajează homosexualitatea și consumul de droguri.

Medicamentele PrEP aprobate în Statele Unite pentru a preveni infecția cu HIV, care poate provoca SIDA, sunt produse de Gilead Sciences (GILD.O), deschide o nouă filă și de ViiV Healthcare, un joint-venture al GSK (GSK.L), deschide o nouă filă, Pfizer (PFE.N), deschide o nouă filă și Shionogi (4507.T), deschide o nouă filă.
Judecătorul districtual american Reed O'Connor din Fort Worth a mers în martie 2023 mai departe decât ceruseră reclamanții, blocând guvernul federal să aplice mandatul pentru o gamă largă de servicii. O'Connor a constatat că legea dădea membrilor grupului de lucru care alege ce servicii ar trebui să fie acoperite prea multă putere pentru funcționari care nu sunt numiți de președinte și confirmați de Senat, încălcând astfel Constituția SUA.
Hotărârea lui O'Connor este în mare parte suspendată în temeiul unui acord între Braidwood și administrația Biden în timp ce se desfășoară apelul, dar permite ca Braidwood însăși să nu acopere PrEP.
În cazul în care hotărârea lui O'Connor este autorizată să intre în vigoare, asigurătorii ar putea să impună pacienților coplăți și deductibilități pentru serviciile preventive.
Hotărârea nu se aplică serviciilor pe care grupul de lucru le-a recomandat înainte de intrarea în vigoare a ACA în 2010, inclusiv screeningul pentru cancerul de sân.

Doi membri ai completului de judecată din cel de-al cincilea circuit, judecătorii Don Willett și Cory Wilson, au fost numiți de fostul președinte republican Donald Trump, iar cel de-al treilea, judecătorul Irma Carrillo Ramirez, a fost numit de democratul Biden.
O'Connor a mai atras atenția în 2018 pentru că a anulat întregul Obamacare. Această hotărâre a fost în mare parte anulată de cel de-al cincilea circuit și apoi complet anulată de Curtea Supremă a SUA.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: obamacare hiv cancer bani