x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal la Bruxelles. Planul "Germany First" al cancelarului Olaf Scholz a stârnit revoltă

Scandal la Bruxelles. Planul "Germany First" al cancelarului Olaf Scholz a stârnit revoltă

05 Oct 2022   •   18:40
Scandal la Bruxelles.  Planul "Germany First"  al cancelarului Olaf Scholz a stârnit revoltă
Sursa foto: hepta

Ceartă în UE din cauza Germaniei. Planul "Germany First" (n.r. Germania Prima) al cancelarului Olaf Scholz a stârnit revoltă la Bruxelles, relatează Politico. Comisarul francez şi cel italian s-au înfuriat din cauza Berlinului care plănuieşte să cheltuiescă 200 de miliarde de euro ca să atenueze impactul creşterii preţurilor la energie, scrie Observator.

Decizia Berlinului de a debloca 200 de miliarde de euro pentru subvenţii energetice a stârnit furie în Europa, în special în Franța și Italia. Statele UE se tem că Germania va mări diviziunea dintre bogați și săraci în UE,  relatează Politico. "Germania a arătat degetul mijlociu restului Europei cu acest pachet. S-au încis spiritele în celelalte țări", a spus un oficial al UE, citat de Politico.

Berlinul trebuie să-şi asume responsabilitatea, nu doar să toarne bani în propria economie, mai ales că greşelile germane din trecut, precum dependenţa de gazul rusesc, au dus la criza energetică actuală, susţin criticii din interiorul UE. 

Presiunile puternice din partea industriei și a consumatorilor l-au făcut pe Olaf Scholz să aprobe un plan de cheltuieli de 200 de miliarde de euro pentru a ajuta la atenuarea impactului creșterii prețurilor la energie. Franţa şi Italia se tem că planul "Germany First" va acţiona ca un "scut" energetic, care va scoate în evidență decalajul tot mai mare dintre statele membre UE bogate și cele sărace.

×
Subiecte în articol: Olaf Scholz