x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal naţional la Bacalaureatul din Franţa

Scandal naţional la Bacalaureatul din Franţa

de Sînziana Stancu    |    23 Iun 2011   •   21:00
Scandal naţional la Bacalaureatul din Franţa

O stire uluitoare a inceput sa circule miercuri dupa-amiaza pe internet, legata de fraude la examenul de Bacalaureat. Agentia Reuters informa ca proba de matematica de la Bacalaureat a fost in pragul unei anulari totale, dupa ce se aflase ca o parte dintre subiecte fusese postata pe un site de jocuri, cu o seara inaintea examenului. Examenul a avut loc marti, iar informatia despre divulgarea subiectelor a fost dezvaluita in dupa incheierea probei.

Scandalul a ajuns la Guvern, care, la inceput, era decis sa solicite anularea intregii probe, dar ulterior s-a razgandit, anuland numai subiectele fraudate, care reprezentau 4 puncte din totalul de 20 cate aveau subiectele probei. Si asta, pentru ca 165.000 de elevi inscrisi la Bacalaureat, la proba de matematica, sa nu fie nevoiti sa o dea din nou, dupa cum a explicat ministrul Educatiei Nationale, Luc Chatel, miercuri seara, intr-o conferinta de presa.

Povestea fraudei este urmatoarea: O fotografie realizata cu telefonul mobil continea o pagina cu unul dintre subiectele probei de matematica. Aceasta a aparut in jurul orei 21:00, luni seara, pe un site de pe internet, specializat in jocuri video. A stat aco­lo postata pana marti dupa-amiaza, cand se incheiase proba. Deocamdata se cauta vinovatul. Ministrul Educatiei a depus o plangere la Procurorul Republicii, afirmand intre altele ca 'cercul suspectilor' este oarecum 'limitat' si ca vinovatul sau vinovatii vor fi gasiti in curand. Pedeapsa pentru o asemenea fapta este de 3 ani de inchisoare si 9.000 de euro amenda. Dar aceste sanctiuni se pot extinde si la elevi sau alte persoane care au beneficiat de frauda, in calitate de 'complici', a mai precizat ministrul.

Bacalaureatului francez s-a incheiat miercuri. Dar inca o 'bom­ba' a venit spre seara, cand reporterul postului RTL, Cedric Lieto, a dez­va­luit inca doua 'scurgeri' de informatii asemanatoare celei de la matematica, la subiectele de Bacalaureat pentru probele de Engleza si Fizica.

El a dat pe post imagini cu display-ul telefonului mobil al unui licean din Paris, al carui nume nu a fost dezvaluit, cu o parte dintre subiectele la probele respective, pe care elevul le primise in serile dinaintea probelor respective. Ieri, presa franceza anunta ca o liceana nemul­tu­mita de hotararea ministrului in cazul probei de matematica a inaintat o plangere catre Consiliul de Stat, cerand o ancheta de urgenta. In plan-gere, eleva a cerut anularea intregii probe de matematica din cauza fraudei, motivand ca numai singurul subiect anulat ar putea influenta sensibil nota si intreaga medie a exa­menului de Bacalaureat 'cu un coeficient intre 7 si 9', potrivit explicatiei date de avocatul sau, David Dokhan.

Ceea ce se intampla acum in Franta pare a fi o premiera. In aceasta tara, cel putin pana acum, Bacalaureatul era privit ca unul dintre cele mai importante examene. Un ade­varat punct de cotitura nu numai pentru aspirantii la o cariera, ci si pentru cei cu aspiratii mai modeste, iar trecerea lui din prima sesiune este un succes de nepretuit pentru absolventii de liceu.

×
Subiecte în articol: externe