x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal pe otravă. I s-a administrat sau nu poloniu radioactiv lui Arafat?

Scandal pe otravă. I s-a administrat sau nu poloniu radioactiv lui Arafat?

de Istvan Deak    |    04 Dec 2013   •   19:42
Scandal pe otravă. I s-a administrat sau nu poloniu radioactiv lui Arafat?
Sursa foto: Hussein Hussein/Photograph: Hussein Hussein/EPA

Analizele efectuate de laboratoarele franceze pe probe biologice prelevate de pe rămăşiţele pământeşti ale fostului lider palestinian Yasser Arafat permit excluderea ipotezei că acesta ar fi fost otrăvit cu poloniu radioactiv 210, a declarat marţi pentru AFP o sursă apropiată dosarului.
''Acest raport elimină ipoteza otrăvirii şi merge în sensul unei morţi naturale a lui Yasser Arafat”, decedat în 2004 lângă Paris, a indicat sursa menţionată. Potrivit France Inter, experţii au tras concluzia că Arafat a murit “de bătrâneţe, ca urmare a unei infecţii generalizate”.

Avea o culoare ciudată
“Sper că nu a existat o neînţelegere de la început între noi şi Franţa”, a declarat Abbas Zaki, membru al Comitetului central al Fatah, mişcarea lui Yasser Arafat şi a succesorului său, Mahmoud Abbas.
“În 2004, francezii au zis că avea o culoare ciudată când a murit şi că nu aveau antidot pentru asta”, a adăugat acesta.

Accident vascular cerebral hemoragic masiv

La vremea respectivă, medicii militari francezi au concluzionat că “Yasser Arafat a decedat în urma unui accident vascular cerebral hemoragic masiv”. Această hemogragie s-a adăugat unui tablou clinic care regrupa alte patru simptome, a cărei combinaţie a rămas inexplicabilă, au subliniat aceştia.

Mult poloniu în probele prelevate
La începutul lunii noiembrie, autorităţile palestiniene au declarat că experţii elveţieni, care au examinat rămăşiţele pământeşti ale lui Arafat, au indicat prezenţa unei mari cantităţi de poloniu radioactiv în probele prelevate. Rezultatele cercetării lor au indicat faptul că Yasser Arafat ar fi fost otrăvit.
Urmarea? Liderii palestinieni sunt sceptici în legătură cu raportul francez privind moartea lui Yasser Arafat, iar văduva lui, Suha, se declară convinsă că liderul palestinian “nu a murit din cauze naturale”.
Yasser Arafat, fondatorul şi primul preşedinte al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), recompensat cu premiul Nobel pentru Pace în 1994 pentru rolul în negocierile cu Israelul, a murit la 11 noiembrie 2004 într-un spital militar de lângă Paris, după o scurtă şi misterioasă boală.
Ancheta oficială privind cauzele morţii sale a fost declanşată după ce, în vara anului trecut, canalul de televiziune Al-Jazeera, care emite din Qatar, a anunţat descoperirea unor urme de poloniu-210 în efectele personale ale lui Arafat.

Palestinienii sunt sceptici
Unul dintre nepoţii lui Yasser Arafat şi un lider palestinian au exprimat scepticismul în legătură cu raportul experţilor francezi care exclude ipoteza otrăvirii fostului lider palestinian, relatează AFP.
"Până acum, nu am văzut acest raport. Dar toate informaţiile noi despre moartea lui Arafat, în special cele venite din Franţa, trebuie să fie coerente cu raportul medico-legal din 2004", a declarat Nasser al-Qidwa, preşedintele Fundaţiei Yasser Arafat.

N-are logică. Suha Arafat e şocată
Văduva lui Arafat spune că este lipsit de orice logică faptul că francezii nu au găsit nimic suspect în cauzele morţii acestuia, subliniind concluziile contradictorii dintre expertizele elveţiană şi franceză făcute asupra aceloraşi eşantioane biologice prelevate de pe corpul neînsufleţit al liderului palestinian.
“Sunt foarte şocată că raportul medical francez care mi-a fost transmis se rezumă la patru pagini”, a declarat Suha, reamintind că raportul laboratorului elveţian, publicat în noiembrie, avea 108 pagini. “Voi continua lupta până voi afla adevărul”, a adăugat aceasta.

Concluzii diferite, interpretări ştiinţifice
Experţii francezi şi cei elveţieni au constatat aceeaşi proporţie anormală de poloniu pe eşantioanele prelevate de la Arafat, dar au tras concluzii diferite, au explicat Suha Arafat şi avocatul său francez, Pierre-Olivier Sur.
În opinia francezilor, prezenţa unui gaz inert radiocativ natural, în mediul extern, ar explica aceste doze puternice de poloniu, dar elveţienii au respins această ipoteză, au adăugat Suha şi avocatul său.
“Există cei care spun: poloniul din interiorul corpului lui Arafat a contaminat exteriorul. Aceştia sunt elveţienii. Şi cei care spun contrariul: radonul din exterior a contaminat interiorul. Aceştia sunt francezii”, a rezumat avocatul doamnei Arafat.

O ipoteză de lucru
“Eu nu vin să vă spun că preşedintele Arafat a fost otrăvit, vin să vă spun că e o ipoteză de lucru şi că expertizele la care am avut acces validează această ipoteză de lucru”, a mai spus acesta.
Cauzele morţii lui Arafat n-au fost niciodată elucidate, iar mulţi palestinieni bănuiesc Israelul, care a negat tot timpul acest lucru, că l-ar fi otrăvit, cu complicitate în anturajul liderului palestinian.
“Convingerea noastră, în Fatah, este că Arafat a fost otrăvit şi că doar Israelul e în spatele acestei crime. Ceea ce ne preocupă pe noi în acest stadiu este să-i găsim pe executanţi”, a afirmat Ahmad Assaf, purtătorul de cuvânt al mişcării Fatah.

×
Subiecte în articol: Yasser Arafat Suha Arafat arafat otravit