x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul conturilor blocate din China: protestatarii vor primi bani de la stat

Scandalul conturilor blocate din China: protestatarii vor primi bani de la stat

12 Iul 2022   •   11:50
Scandalul conturilor blocate din China: protestatarii vor primi bani de la stat

Autoritățile din provincia chineză Henan anunță că vor începe să elibereze bani clienților cărora le-au fost înghețate fondurile de către mai multe bănci, potrivit BBC.

Anunțul a fost făcut la doar o zi după ce un protest rar întâlnit în capitala Henan, Zhengzhou, a devenit violent. Plățile vor fi efectuate în etape începând de vinerea aceasta, spun autoritățile locale de reglementare.

Se crede că cele patru bănci care au fost în centrul protestelor au înghețat circa 39 de miliarde de yuani (5,8 miliarde de dolari) din depozite.

Biroul de reglementare bancară și de asigurări din Henan și Biroul provincial de supraveghere financiară locală din Henan au prezentat planurile de a efectua plățile către clienți prin intermediul unei asociații locale supravegheate de banca centrală a Chinei. Autoritățile de reglementare au cerut clienților să contacteze asociația începând de vineri.

Cu toate acestea, anunțul a fost criticat de unii utilizatori chinezi de rețele sociale.

„Sunt șocat de guvernul nerușinat din Henan. Aceasta este salvarea noastră. De ce [avem] nevoie de plata voastră în avans? Vrem dreptul la libertatea de a economisi și de a ne retrage banii!", a scris o persoană pe Weibo.

„Declarația nu oferă niciun indiciu clar [despre modul în care intenționează să ne elibereze economiile]. Pur și simplu nu vor să ne returneze banii", a spus alt chinez

Duminică, un protest la care au participat sute de persoane în capitala Henan, Zhengzhou, a devenit violent. Demonstranții au spus că băncile le-au înghețat depozitele din cauza unor presupuse modernizări ale sistemelor lor interne în aprilie, dar că de atunci nu au mai comunicat cu ei.

Videoclipurile difuzate pe rețelele de socializare au arătat un grup de bărbați neidentificați, despre care se crede că sunt membri ai personalului de securitate, împingându-i pe protestatari și aruncând cu sticle cu apă în ei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: conturi china