După ce, în timpul campaniei electorale, promisese că va impune musulmanilor interdicția temporară de intrare în Statele Unite pentru a elimina pericolul jihadist, președintele Donald Trump urma să anunțe, ieri, primele sale măsuri contra imigranților. Promovat intens în cursa pentru Casa Albă, programul intransigent față de refugiați a fost unul dintre principalele argumente prin care Trump a convins electoratul să-l voteze.
Donald Trump va semna o serie de decrete, care vor include interdicția temporară de intrare pe teritoriul SUA a majorității refugiaților, precum și suspendarea vizelor pentru cetățenii din Siria, Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan și Yemen, au anunțat oficialități din Congresul american, citate de Reuters. Până la introducerea unor proceduri drastice de verificare, noul președinte va interzice timp de câteva luni intrarea în țară a refugiaților, cu excepția celor care aparțin minorităților religioase persecutate, au detaliat, sub acoperirea anonimatului, aceleași surse. Afirmațiile citate de Reuters fuseseră confirmate încă de marți seară de șeful Casei Albe, care anunța pe „Twitter”: „Mâine este o zi mare pentru securitatea națională. Printre multe alte lucruri, vom construi un zid”. Măsurile de securitate la graniță, între care ridicarea unui zid la frontiera cu Mexicul, au drept principal obiectiv reducerea drastică a numărului de imigranți care trăiesc în SUA. Aceste măsuri ar putea cuprinde deportarea directă a imigranților ilegali de pe teritoriul american, impunerea unui sistem biometric de identificare pentru cetățenii de alte naționalități, care intră și ies din SUA, precum și anchete pentru depistarea refugiaților care primesc ajutoare guvernamentale în mod fraudulos. În timpul campaniei electorale, atunci când avea de remontat 10 procente în lupta cu rivala sa democrată, Trump șoca o lume întreagă, promițând să impună musulmanilor interdicția temporară de intrare în SUA, pentru a-i ține departe pe jihadiști.
Donald Trump schimbă macazul
După alegeri, Trump a dat însă de înțeles că se va concentra asupra adoptării de restricții numai împotriva statelor ai căror imigranți ar putea reprezenta un pericol. Potrivit consilierului-șef al Serviciilor pentru Cetățenie și Imigrație din fosta administrație Obama, Stephen Legomsky, președintele are autoritatea de a limita atât intrarea refugiaților în SUA, cât și eliberarea de vize pentru cetățenii anumitor țări, în cazul în care consideră acest lucru în interesul național. Mai mult, dacă Trump și-ar respecta promisiunile din timpul campaniei electorale, ar risca să fie dat în judecată de contestatarii săi, pe motiv că interdicția de intrare impusă doar statelor cu majoritate musulmană ar constitui discriminare contra unei anumite religii și, implicit, ar încălca Constituția americană. Între 1 octombrie 2015 și 30 septembrie 2016, administrația Obama a acceptat 10.000 de refugiați. Graba fostului președinte Obama de a admite cât mai mulți imigranți a dus, anul trecut, la recorduri de refugiați sirieni admiși în SUA într-o singură zi. La sfârșitul lunii mai, erau acceptați, zilnic, în jur de 225 dintre aceștia, iar verificările făcute în privința lor erau periculos de sumare. În mod ironic, marți, chiar înainte ca Trump să anunțe noile măsuri, Departamentul de Stat al SUA primea în țară 500 de refugiați.
"Dintr-un punct de vedere, măsurile lui Trump sunt legale (…) Din perspectiva politicii, ar fi însă o idee groaznică, pentru că există nevoia de a acorda ajutor umanitar refugiaţilor” - Stephen Legomsky