x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Scriitorul Salman Rushdie trăiește după atacul suferit și va fi operat. Agresorul, în custodia Poliției

UPDATE Scriitorul Salman Rushdie trăiește după atacul suferit și va fi operat. Agresorul, în custodia Poliției

12 Aug 2022   •   18:50
UPDATE Scriitorul Salman Rushdie trăiește după atacul suferit și va fi operat. Agresorul, în custodia Poliției
Sursa foto: Hepta

Salman Rushdie, autorul ale cărui scrieri au dus la amenințări cu moartea din partea Iranului în anii 1980, a fost atacat și se pare că a fost și înjunghiat, vineri, în timp ce se pregătea să țină o conferință în vestul New York-ului, potrivit Bloomberg.

UPDATE Salman Rushdie este în viață după atacul suferit, afirmă guvernatorul New York-ului. Scriitorul va fi operat. Agresorul a fost reținut, informează Reuters.

UPDATE Salman Rushdie, romancierul de origine indiană pentru care Iranul a ordonat uciderea în 1989 din cauza scrierilor sale, a fost înjunghiat în gât, în timp ce se afla la un eveniment în New York și dus la spital cu elicopterul, potrivit Reuters.

Agresorul s-a repezit pe scena de la Chautauqua Institution din vestul statului New York și l-a atacat pe Rushdie în timp ce acesta era prezentat pentru a ține o conferință despre libertatea artistică, a declarat un martor ocular.

Un polițist de stat prezent la eveniment l-a reținut pe atacator, a declarat poliția.

Rushdie a fost transportat cu un elicopter la un spital, dar starea sa nu se cunoaște încă, a precizat poliția.

Poliția nu a oferit niciun motiv pentru atacul asupra scriitorului.

Rushdie a căzut pe podea când bărbatul l-a atacat, iar apoi a fost înconjurat de un mic grup de persoane care i-au ridicat picioarele, aparent pentru a trimite mai mult sânge în partea superioară a corpului, în timp ce atacatorul a fost imobilizat, potrivit unui martor anonim prezent la conferință.

„Ne confruntăm cu o situație de urgență", a declarat un purtător de cuvânt al Chautauqua Institution, contactat de Reuters.

Stire initiala Un reporter Associated Press a fost martor la momentul în care un bărbat a luat cu asalt scena de la Chautauqua Institution și a început să-l lovească sau să-l înjunghie pe Rushdie în timp ce acesta era prezentat.

Scriitorul a căzut la podea, iar agresorul a fost imobilizat.

Cartea lui Rushdie „Versetele satanice” a fost interzisă în Iran din 1988, deoarece mulți musulmani o consideră blasfemiatoare. Un an mai târziu, regretatul lider iranian Ayatollah Ruhollah Khomeini a emis o fatwa, sau edict, prin care cerea moartea lui Rushdie.

De asemenea, a fost oferită o recompensă de peste 3 milioane de dolari pentru oricine îl va ucide pe Rushdie.

Guvernul iranian s-a distanțat de mult timp de decretul lui Khomeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat.

În 2012, o fundație religioasă iraniană semi-oficială a crescut recompensa pentru Rushdie de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari.

Rushdie a respins această amenințare la momentul respectiv, spunând că nu există „nicio dovadă” că oamenii ar fi interesați de recompensă.

În acel an, Rushdie a publicat o carte de memorii, „Joseph Anton”, despre fatwa.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: salman rushdie