Birourile de vot s-au deschis, astăzi, în Catalonia pentru un scrutin crucial, votul pentru reînnoirea parlamentului regional fiind considerat de partidele separatiste drept un prim pas către secesiunea de Spania, pe care intenţionează să o realizeze cel târziu în 2017, relatează AFP.
Principala platformă a susţinătorilor independenţei, 'Juntos por el si' ('Împreună pentru da'), condusă de Artur Mas, şeful guvernului regional, vrea să lanseze procesul de secesiune dacă va obţine, împreună cu cealaltă listă a separatiştilor, CUP (extrema stângă), majoritatea absolută în parlamentul regional.
Cele în jur de 2.700 de secţii de vot vor rămâne deschise până la ora locală 20.00 (18.00 GMT), iar primele rezultate parţiale sunt aşteptate o oră mai târziu.
Potrivit sondajelor, cele două liste ale partizanilor independenţei ar putea obţine o majoritate de 68 de locuri din totalul de 135 în legislativul catalan.
În eventualitatea victoriei, este de aşteptat ca ei să înceapă să-şi pună în aplicare planul de secesiune, ce cuprinde patru puncte. Primul punct menţionează emiterea unei declaraţii solemne a noului legislativ regional pentru iniţierea procesului de declarare a independenţei. Al doilea punct prevede începerea unei dezbateri publice care să conducă în final la un referendum pentru o nouă Constituţie. În a treia etapă s-ar constitui un guvern de uniune naţională care să construiască structurile noului stat, cum ar fi trezoreria, banca centrală, armata, etc. În final, acest proces, care nu ar trebui să dureze mai mult de un an şi jumătate, va culmina cu declararea independenţei.
Primele două faze ale planului pot fi implementate în limitele actuale ale legislaţiei spaniole şi catalane. Dar odată ce s-ar ajunge la referendum, consultarea ar putea fi blocată de Curtea Constituţională spaniolă, cum s-a întâmplat şi anul trecut, o decizie similară putând fi luată şi pentru deciziile incluse în ultimele două etape ale planului. De altfel, guvernul central de la Madrid a dat recent noi puteri în acest sens Curţii Constituţionale, care a blocat chiar luna aceasta o lege adoptată de legislativul catalan, ce prevedea crearea unei trezorerii catalane.
Şeful guvernului spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, a făcut apel în mod repetat în timpul campaniei la 'majoritatea tăcută' a celor care nu doresc secesiunea, în condiţiile în care tabăra separatiştilor este extrem de mobilizată. 'Să nu decidă ei în locul vostru', a lansat el vineri seară, la Barcelona.
Rajoy a primit sprijinul preşedintelui american Barack Obama, al cancelarului german Angela Merkel şi al premierului britanic David Cameron, în faţa riscurilor de destabilizare implicate de planul separatiştilor catalani.
Sursa: Agerpres