x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scumpiri ISTORICE la alimente. Cele mai mari creșteri de prețuri

Scumpiri ISTORICE la alimente. Cele mai mari creșteri de prețuri

08 Apr 2022   •   13:07
Scumpiri ISTORICE la alimente. Cele mai mari creșteri de prețuri

Prețurile la alimente cresc alarmant din cauza războiului din Ucraina. Cele mai mari sunt la cereale și uleiuri, anunță Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), scrie Reuters.

Indicele global al prețurilor (Food Price Index) afișează prețurile la un coș alimentar alcătuit din cereale, ulei vegetal, lactate, carne și zahăr. Acesta a ajuns la 159,3 puncte în martie 2022, un maxim istoric, după ce a crescut cu 17,9 puncte, repectiv 13% față de luna februarie 2022. 

Raportat la aceeași lună din 2021, prețurile mondiale la alimente au crescut cu 33,6%. 

Costurile uleiurilor vegetale au crescut cu 23,2% față de luna februarie, cele la cereale cu 17,1%, respectiv de 19,7% la grâu și 19,1% la porumb. 

Rusia și Ucraina sunt cei mai mari exportatori mondiali de grâu, porumb, orz şi floarea soarelui. Războiul din Ucraina a blocat însă exporturile de cereale ale Ucrainei.  

"Împreună, Federaţia Rusă şi Ucraina sunt responsabile de 30%, respectiv 20% din exporturile mondiale de grâu şi porumb în ultimii trei ani", arată FAO.

Prețurile la zahăr au urcat cu 6,7%, carnea cu 4,8% şi lactatele cu 2,6%.

Previziunile arată că producția mondială de grâu va scădea la 784 de milioane de tone, comparativ cu 790 de milioane de tone estimat anterior, deoarece 20% din suprafața îmnsămânțată cu grâu de iarnă în Ucraina nu poate fi recoltată. 

Comerțul mondial cu cereale se va reduce până la 490 de milioane de tone din cauza problemelor de transport la Marea Neagră însă vor crește exporturile din India, UE, SUA și Argentina. 
 

×
Subiecte în articol: scumpiri alimente