Poliţia germană a prezentat scuze unui biciclist român care avea braţul drept lipsă şi a fost amendat pentru că ghidonul bicicletei sale nu era echipat cu frână pe partea dreaptă a ghidonului. Bogdan Ionescu este angajat al unui teatru din Germania şi locuieşte în oraşul Koln. În luna martie, un poliţist zelos nu a avut în vedere handicapul care l-a obligat să-şi modifice ghidonul bicicletei, prin mutarea frânei posterioare de pe partea dreaptă pe cea stângă, şi i-a aplicat o amendă de 25 de euro pentru folosirea unei biciclete nesigure. Bogdan îşi aminteşte dialogul cu mare exactitate. “Bicicleta dumneavoastră este una nesigură. Nu aveţi frâne pe partea dreaptă a ghidonului”, a început poliţistul. “Ştiu, dar am frâne pe partea stângă a ghidonului şi frâne pe roate din spate la pedale”, a replicat Bogdan. “Aţi încălcat legea privind vehiculele de tip B, aliniat 3, paragraf 5, numărul 1: bicicleta trebuie să fie echipată cu două frâne de sine stătătoare pe ghidon”, a adaugat poliţistul, în timp ce completa procesul verbal. Bogdan a încercat să explice inutilitatea frânei pe partea dreaptă, dar poliţistul nici nu a vrut să audă şi l-a anunţat că are 25 de euro de plătit.
Pierdere de timp
Apare încă un poliţist. Analizează şi el situaţia. Bogdan le reaminteşte că legea prevede şi faptul că persoanele cu handicap trebuie să îşi echipeze pe propria răspundere vehiculele, astfel încât să asigure siguranţa lor şi a celorlalţi aflaţi în trafic. “Reglementări generale, aliniat 1, paragraf 2, punctul 1”, le explică el. După 20 de minute de parlamentări, românul s-a săturat, a plătit amenda şi a plecat. “Mă grăbeam şi discuţiile nu duceau nicăieri”, explică el. Ajuns acasă, el nu s-a lăsat şi a trimis un email politiei. “Le-am scris că sunt frustrat şi nervos fiindcă mă simt discriminat şi ofensat. I-am rugat să îşi ceară scuze şi să îmi returneze suma de 25 de euro”.
Scenariu cunoscut
După două luni de tăcere, la începutul lunii mai, un reprezentat al poliţiei l-a contactat pe Bogdan, si-a cerut scuze în numele poliţiei germane şi a anunţat că va urma o analiză a cazului. Surpriza mare a venit în momentul în care reprezentatul poliţiei i-a comunicat că lipsa frânei nu a fost singurul motiv pentru amendă, ci poliţistul susţine că bicicleta nu avea nici bec şi nici obiecte reflectorizante. El a dezminţit cu vehemenţă această acuzaţie, solicitând ca şi celălalt poliţist să fie chestionat în acest caz. Acesta susţine că nu îşi mai aminteşte cu exactitate, dar parcă nu avea lumini bicicleta. După săptămâni de linişte, a urmat un nou telefon din partea poliţiei cu o nouă propunere. Din suma de 25 de euro îi vor fi restituiţi doar 5 euro, restul reprezentând amenda pentru absenţa luminilor. Bogdan le-a solicitat o motivaţie scrisă pe care să o poată ataca în instanţă.
Final fericit, la presiunea presei
După relatări ale presei din întreaga Germanie, inclusiv publicaţii din Olanda, poliţia din Koln a renunţat la caz şi marţi, 1 iulie, şi-a cerut scuze pentru cele întâmplate. “Poliţia i-a prezentat scuzele. A fost o neatenţie a agenţiilor noştri”, a declarat un purtător de cuvânt, precizând că cei 25 de euro îi vor fi restituiţi. Biciclistul nu a dat însă dovadă de vreo ranchiună şi a declarat cotidianului citat că se bucură de acest deznodământ. “E o veste bună, sunt chiar fericit. Am ajuns o figură cunoscută, lumea mă recunoaşte pe stradă şi mă încurajează”, a declarat Ionescu pentru Kolner Stadtanzeiger, adăugând că incidentul i-a dat ocazia să resimtă câteva luni de frustrare discriminare. “E bine că se termină aşa povestea asta, e incredibil de bine”, a adăugat el.