x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se destrama coalitia?

Se destrama coalitia?

16 Mar 2005   •   00:00

EXTERNE
IRAK Olandezii si ucrainenii au inceput sa plece. Urmeaza italienii Doua dintre cele mai mari armate care fac parte din coalitia irakiana, cea olandeza si, respectiv, ucraineana, se retrag din Irakul post-Saddam. Si Italia a decis sa renunte la misiunea de mentinere a pacii din Irak.
ANCA ALDEA

MASURA. O parte din militarii ucraineni au ajuns acasa
Luni, aproximativ 150 de militari olandezi, dintr-un total de 1.400, au ajuns deja acasa. Au mai ramas 800 in provincia Muthanna. Dar pana la inceputul lunii mai contingentul va fi retras din Irak. In Ucraina, care a detasat in sud-estul Irakului postbelic 1.600 de militari, a aterizat deja un avion cu trupe. Pana la 15 octombrie, toti militarii ucraineni se vor intoarce in patria-mama.

RETRAGERE GRADUALA. Italia, care a sprijinit interventia militara americana in Irak si care are cea de-a patra armata ca dimensiune din cadrul coalitiei (dupa trupele americane, britanice si sud-coreene), a luat aceeasi decizie. Premierul Silvio Berlusconi, prieten bun cu seful Guvernului britanic, Tony Blair, a anuntat recent ca misiunea celor 3.000 de militari italieni desfasurati in sudul Irakului va fi redusa progresiv incepand cu luna septembrie, "la solicitarea opiniei publice". Berlusconi a fost puternic motivat: la inceputul lui martie, trupele SUA au ucis "din greseala" un agent al Serviciilor Secrete ale Italiei. Incidentul a provocat furie in randul italienilor si a starnit un val de proteste ale guvernantilor de la Roma. Americanii nu au acordat insa importanta retragerii anuntate de italieni. De altfel, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, a declarat ca administratia americana apreciaza contributia italienilor, care "si-au facut datoria si s-au sacrificat alaturi de irakieni si de alti membri ai coalitiei".

SOLUTII SUNT. Plecarea celor trei importanti aliati ai americanilor din Irak nu pare o problema pentru administratia de la Washington. "Golul" lasat de italieni va fi umplut, cel mai probabil, de englezi si australieni, sustine un expert militar britanic, citat de televiziunea Al-Jazeera. Problema e ca nici Australia, nici Marea Britanie nu pot suplimenta excesiv trupele in sudul Irakului, astfel incat sa acopere lipsa celor 3.000 de italieni.

Ceilalti membri ai coalitiei nu par sa dea semne de ingrijorare. Premierul nipon, Junichiro Koizumi, a declarat ieri ca cei 550 de militari japonezi nu vor fi afectati de "marea retragere" a italienilor, olandezilor si ucrainenilor. Japonia, un alt sustinator al ocupatiei americane, participa in sudul Irakului la o operatiune umanitara de reconstructie.

"POLITICHIE" POST-SADDAM. Intre timp, la Bagdad s-a desfasurat reuniunea Legislativului ales democratic dupa inlaturarea lui Saddam. Organizata la Palatul Congresului, un complex impunator situat in sectorul securizat al Bagdadului numit Zona Verde, sedinta a fost intrerupta de cateva ori de tiruri de mortiera trase in apropiere. Dat fiind ca a fost o reuniune strict protocolara, prezidata de decanul de varsta al Parlamentului, deputatii siiti si kurzi nu s-au putut pune de acord asupra alegerii presedintelui si a Consiliului Prezidential, cea mai inalta instanta a statului formata din seful statului si din doi vicepresedinti. In lipsa acestei institutii, Irakul nu poate avea nici premier, nici guvern.

NOI, CEI 22
Romania este una dintre cele 22 de tari care nu a luat inca decizia de a-si retrage trupele din Irak. Intr-un interviu acordat agentiei de presa a Armatei SUA, adjunctul sefului de operatiuni militare ale coalitiei, colonelul de marina Kerry Burkholder, a declarat ca trupele coalitiei se descurca foarte bine pe teren, fie ca sunt implicate in misiuni de securitate, de spionaj, de supraveghere, umanitare, politice, financiare sau de antrenament etc. In total, a declarat el, 72 de tari participa efectiv la aceste misiuni.

×
Subiecte în articol: externe