x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Corupţie şi la ei. Şase oficiali de rang înalt reţinuţi pentru 24 de ore

Corupţie şi la ei. Şase oficiali de rang înalt reţinuţi pentru 24 de ore

03 Iun 2015   •   19:18
Corupţie şi la ei. Şase oficiali de rang înalt reţinuţi pentru 24 de ore
Sursa foto: Moritz Hager/swiss-image.ch

Şase oficiali de rang înalt şi consilieri ai preşedinţiei franceze în mandatul lui Nicolas Sarkozy (2007-2012) au fost reţinuţi miercuri pentru 24 de ore în cadrul unei anchete privind o serie de sondaje acordate fără licitaţie, informează AFP, citând o sursă apropiată dosarului.

Claude Guéant şi Xavier Musca, care au deţinut succesiv funcţia de 'secretar general al (Palatului) Elysée' (cel mai apropiat colaborator al preşedintelui), şi Emmanuelle Mignon, fostă directoare de cabinet a lui Sarkozy, au fost audiaţi şi reţinuţi miercuri, celelalte trei persoane fiind foşti consilieri ai preşedinţiei.

Ancheta, deschisă pentru 'favoritism' şi 'deturnare de fonduri publice', investighează legalitatea contractelor încheiate fără licitaţie, în mandatul lui Sarkozy, între preşedinţie şi nouă institute de sondare a opiniei publice, mai ales cu o firmă deţinută de un consilier apropiat al şefului statului.

Dosarul, supranumit 'al sondajelor de la Elysée", este unul dintre cele care ar putea compromite o nouă candidatură a lui Nicolas Sarkozy la preşedinţia Franţei în 2017. Fostul preşedinte a lansat recent o formulă înnoită a partidului său Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), redenumit 'Republicanii', cu care speră să recucerească puterea.

Într-un alt dosar, Nicolas Sarkozy a fost inculpat în iulie 2104 pentru trafic de influenţă, fiind suspectat că ar fi propus favorizarea numirii unui magistrat în schimbul unor informaţii într-o anchetă care îl viza. agerpres.ro

×