x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretarul general al ONU, "ŞOCAT" de escaladarea violenţelor în Ucraina

Secretarul general al ONU, "ŞOCAT" de escaladarea violenţelor în Ucraina

19 Feb 2014   •   08:53
Secretarul general al ONU, "ŞOCAT" de escaladarea violenţelor în Ucraina

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, s-a declarat 'şocat' de escaladarea violenţelor la Kiev, a anunţat miercuri purtătorul său de cuvânt, Martin Nesirky, citat de RIA Novosti, conform Agerpres.

"Secretarul general este şocat şi profund îngrijorat de escaladarea violenţelor în capitala Ucrainei, Kiev, care a condus la noi victime. El solicită ambelor părţi să-şi dubleze eforturile pentru a face loc unor măsuri pozitive, inclusiv amnistierea protestatarilor arestaţi şi eliberarea clădirilor publice ocupate de către manifestanţi", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt menţionat.

Ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine s-au reluat marţi Kiev, scena unei importante mişcări de contestare populară de mai multe luni. Militanţi radicali au luat cu asalt clădiri administrative din centrul Kievului, incendiind pneuri şi aruncând cu pietre din pavaj şi petarde asupra poliţiştilor. Potrivit autorităţilor, manifestanţii au utilizat pentru prima oară arme de foc de la începerea protestelor la sfârşitul lunii noiembrie anul trecut. Bilanţul morţilor se ridică la aproximativ 20 de morţi şi aproape 1.000 de răniţi, conform Reuters şi Interfax-Ukraina, dar o estimare exactă nu există.

Pe fondul conflictului din Ucraina, care a luat o turnură sângeroasă în ultimele 24 de ore, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat îngrijorat în legătură cu situaţia din fosta republică sovietică şi a făcut apel la autorităţi şi opoziţie să reia urgent dialogul.

"Sunt profund îngrijorat de revenirea violenţelor în Ucraina, precum şi în legătură cu informaţiile privitoare la decese la Kiev. Fac apel la toate părţile să se abţină de la violenţe şi să relanseze urgent dialogul, inclusiv prin intermediul procesului parlamentar", a declarat Rasmussen.

Violenţele au reizbucnit marţi la Kiev, cu o intensitate fără precedent de la începutul mişcării de contestare, după ce manifestanţii au fost împiedicaţi să se apropie de parlament, care se reunise pentru a dezbate o reformă a Constituţiei, destinată să reducă prerogativele prezidenţiale în favoarea legislativului.

Ucraina a fost cuprinsă de o mişcare de contestare amplă la sfârşitul lunii noiembrie, în urma deciziei autorităţilor de a suspenda apropierea de Uniunea Europeană în favoarea strângerii relaţiei cu Rusia.

×