x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful mafiei japoneze este acuzat de americani de trafic de materiale nucleare către Iran

Șeful mafiei japoneze este acuzat de americani de trafic de materiale nucleare către Iran

de Redacția Jurnalul    |    22 Feb 2024   •   22:00
Șeful mafiei japoneze este acuzat de americani de trafic de materiale nucleare către Iran

Unul dintre liderii mafiei japoneze este acuzat de americani că a încercat să vândă materiale nucleare Iranului. Materialele au fost aduse din Myanmar cu ajutorul rețelelor prin care se face trafic de droguri și de arme. În schimb, contrabandiștii din Myanmar urmau să primească rachete.

Americanii l-au pus sub acuzare pe Takeshi Ebisawa, în vârstă de 60 de ani, despre care susțin că este un lider înalt în cadrul sindicatului transnațional al crimei organizate Yakuza. Bărbatul a încercat să vândă materialele unui agent sub acoperire american.

Ebisawa și un asociat sunt acuzați că pe lângă traficul de droguri și arme „au mers atât de departe încât au oferit uraniu și plutoniu de calitate pentru arme, știind că Iranul urma să le folosească pentru arme nucleare”, a spus Anne Milgram, care conduce Drug Enforcement Administration (DEA), potrivit Sky News.

Materialele nucleare au fost transportate din Myanmar în Thailanda pentru a fi livrate unui agent sub acoperire al DEA care se dădea drept un traficant de narcotice și arme care avea acces la un general iranian. Materialul nuclear provenea de la liderul unui „grup de insurgenți etnici” din Myanmar, care extragea uraniu în țară. Oficialii susțin că Ebisawa i-a propus liderului să vândă uraniu prin el pentru a cumpăra arme, inclusiv rachete sol-aer, de la generalul iranian.

Cei implicați în acest caz vor fi trimiși în judecată joi la un tribunal federal din Manhattan.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mafia japoneza materiale nucleare