x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şefele, discriminate la bani

Şefele, discriminate la bani

de Sînziana Stancu    |    06 Mar 2012   •   21:00

Femeile din Europa care ocupa posturi de conducere in diferite intreprinderi castiga cu 22% mai putin, in medie, decat barbatii de pe continent, arata un studiu al firmei Mercer, specializata in resurse umane, citat de AFP.

In Europa de Vest, cele mai importante diferente de remunerare intre barbati si femei au fost constatate in Germania, femeile castigand cu 22% mai putin decat barbatii care ocupa functii de conducere asemanatoare cu ale femeilor. Procentul 'discriminatoriu' a fost calculat pe remuneratia totala, incluzand primele si bonusurile. Cand este luat in calcul numai salariul de baza, diferenta pe sexe se mai reduce. De pilda, in Germania, aceasta diferenta este de 10%.

In schimb, in Franta, femeile cu functii de conducere castiga cu 14% mai putin decat barbatii. In Franta 'natura functiilor, vechimea sau experienta explica mai bine decat apartenenta la un sex sau altul diferentele salariale'.

In privinta remuneratiei totale, Germania este urmata de Austria (–20%), Suedia (–19%), Spania si Grecia (–18%), Olanda (–14%), Danemarca (–12%), Irlanda (–10%), Italia, Finlanda, Marea Britanie si Portugalia (–9%), Norvegia (–8%), Elvetia (–7%) si Belgia (–6%). Remuneratie mai mica cu 18% primesc si femeile din Lituania, urmate de cele din Romania (–14%), Ungaria (–13%), Serbia (–12%), Slovacia (–11%), Polonia (–10%) si Cehia si Ucraina (–5%). Numai bulgarii si rusii respecta femeia-sef, bulgarii dandu-i mai mult cu 5% la remuneratia totala, iar rusii, cu 3% mai mult.

×
Subiecte în articol: externe