x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Senatorii americani cer revizuirea fundamentală a relaţiilor cu Moscova

Senatorii americani cer revizuirea fundamentală a relaţiilor cu Moscova

01 Aug 2013   •   21:25
Senatorii americani cer revizuirea fundamentală a relaţiilor cu Moscova
Sursa foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Decizia autorităţilor ruse de a-i acorda azil temporar fostului consultant al Agenţiei de Securitate Naţională, Edward Snowden, a generat indignare în rândul mai multor influenţi senatori americani, care au cerut în acest context revizuirea relaţiilor cu Moscova, informează agerpres.ro.

"Acţiunea Rusiei reprezintă o lipsă de consideraţie şi o încercare intenţionată de a umili SUA. Este o palmă dată tuturor americanilor", a declarat senatorul republican John McCain, cerând Administraţiei Obama să revizuiască fundamental relaţiile sale cu guvernul Federaţiei Ruse, după cum informează ITAR-TASS. 

Opinia senatorului McCain a fost susţinută şi de colegul său republican Lindsey Graham, care a apreciat că acest caz al lui Eduard Snowden a "schimbat regulile jocului" între Washington şi Moscova.

Graham a afirmat totodată că SUA trebuie să ia "măsuri severe de retorsiune" împotriva Rusiei, inclusiv examinarea unor sancţiuni. În luna iulie, aminteşte ITAR-TASS, Graham a fost, împreună cu democratul Chuck Schumer, autorul unei moţiuni în Senatul SUA în care cei doi solicitau mutarea summitului G20, prevăzut să aibă loc în septembrie la Sankt Petersburg, într-o altă ţară.

La rândul lor, republicana Kelly Ayotte şi democratul Robert Menendez au apreciat că decizia de joi a Moscovei în cazul Snowden dă o serioasă lovitură relaţiilor dintre cele două state.

Edward Snowden a părăsit aeroportul Şeremetievo din Moscova singur, într-un taxi obişnuit, a declarat joi avocatul informaticianului american Anatoli Kucerena, citat de RIA Novosti, în timp ce WikiLeaks afirmă, potrivit AFP, că Snowden era însoţit de consiliera juridică Sarah Harrison.

''L-am însoţit până la taxi, apoi m-am dus să mă ocup de treburile mele'', a declarat Kucerena, fără să precizeze totuşi în ce direcţie a luat-o Snowden. 

Anterior, Kucerena a declarat că Snowden a primit azil politic în Rusia pentru un an. Locul de reşedinţă al lui Snowden, unul dintre cei mai ''vânaţi'' oameni de pe planetă, va fi ţinut strict secret.

Potrivit AFP, site-ul de internet WikiLeaks, care a jucat un rol activ în fuga tânărului informatician american, a explicat că Snowden a părăsit aeroportul împreună cu consiliera juridică Sarah Harrison, care l-a însoţit de la sosirea sa pe aeroportul moscovit Şeremetievo.

WikiLeaks afirmă că Snowden şi Harrison au părăsit ''aeroportul împreună în taxi'' pentru a merge într-un loc ''securizat şi confidenţial''.

Snowden i-a mulţumit Rusiei pentru că i-a acordat azil temporar pentru un an şi şi-a exprimat satisfacţia că justiţia ''a câştigat'', acesta fiind primul său comentariu public difuzat joi de WikiLeaks.

"'Timp de opt săptămâni s-a văzut că administraţia Obama nu arată nici un fel de respect pentru legile internaţionale şi naţionale, dar, în cele din urmă, justiţia a câştigat. Îi mulţumesc Rusiei că mi-a acordat azil, în acord cu legile şi obligaţiile sale internaţionale'', a declarat Snowden, potrivit WikiLeaks.

''Aceasta este o nouă victorie în războiul pe care-l duce preşedintele american Barack Obama împotriva avertizorilor de integritate. Această bătălie a fost câştigată, dar războiul continuă'', a declarat la rândul său Julian Assange, fondatorul WikiLeaks.

×
Subiecte în articol: edward snowden julian assange