x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serviciu funerar pentru Printul Mircea de Romania - Ultima dorinta: sa fie inmormantat in tara

Serviciu funerar pentru Printul Mircea de Romania - Ultima dorinta: sa fie inmormantat in tara

de Marina Constantinoiu    |    31 Ian 2006   •   00:00
Serviciu funerar pentru Printul Mircea de Romania - Ultima dorinta: sa fie inmormantat in tara

Biserica Ortodoxa romana din Londra va oficia maine dupa-amiaza un serviciu funerar pentru cel ce a fost primul fiu al Regelui Carol al II-lea, Printul Carol Mircea de Romania. Acesta a murit vinerea trecuta la Londra, la varsta de 85 de ani.

Rod al unei iubiri controversate, dintre Carol al II-lea si Zizi Lambrino, o iubire care a constituit tema unui serial prezentat recent de Jurnalul National, Printul Carol Mircea de Romania a trait o viata drama unui om neacceptat de propria familie. De data aceasta, era vorba despre familia regala.

VIZITA. Tot Jurnalul National este ziarul care a gazduit in paginile sale un interviu in exclusivitate acordat de Printul Mircea de Romania, la venirea sa in tara, dupa o absenta de peste 50 de ani. O prezenta discreta, care a refuzat publicitatea in presa, Mircea de Romania a avut o singura dorinta: aceea de a veni in Romania atunci cand statul roman ii va face dreptate, recunoscandu-l ca primogenitura (prim nascut al Regelui Carol al II-lea n.n.). Casatoria dintre Carol al II-lea si Zizi Lambrino a fost anulata in circumstante discutabile, dupa cum o demonstreaza documentele vremii.

CU LIMBA DE MOARTE. Frate mai mare al Regelui Mihai, Printul Mircea i-ar fi marturisit nurorii sale, Printesa Lia, cu numai doua zile inainte de a inceta din viata, dorinta sa de a fi inmormantat langa tatal sau, Regele Carol al II-lea. Potrivit declaratiilor acesteia, marturiile Printului, "care a fost lucid pana in ultima clipa a vietii sale", sunt legate de ultima lui vizita in Romania si intalnirile cu romanii, care i-au intarit convingerea ca pastrarea cetateniei romane si tot ceea ce a simtit pentru Romania nu au fost in zadar.

Desi a trait zeci de ani in exil, Printul Mircea a pastrat cetatenia romana, cu speranta ca autoritatile de la Bucuresti, care au anulat casatoria parintilor sai, Carol al II-lea si Zizi Lambrino, ii vor recunoaste dreptul de a purta numele pe care-l luase in exil de la tatal sau: Al Romaniei.

Click pt a mari imaginea
IN EXCLUSIVITATE. Certificatul de deces al Printului Mircea

SERVICIU FUNERAR. Intr-un comunicat care ne-a parvenit la redactie, al Printului Paul, fiul cel mare al Printului Mircea de Romania, se precizeaza ca "Printul Paul si Printesa Lia se vor alatura Printului Alexandru si mamei lor vitrege, Printesa Antonia, pentru serviciul funerar care va avea loc la Londra, la Biserca Ortodoxa Romana, maine dupa-amiaza, la ora 16:00 si va fi oficiat de preotul Silviu Pufulete". Inmormantarea nu a fost inca stabilita, locul si data la care aceasta va avea loc fiind in discutie la ora redactarii acestui articol.

"Antonia de Corville este fata sefului cancelariei Regelui George VI al Angliei si a treia sotie a Printului Carol Mircea", se mai arata in acest comunicat.

Potrivit aceleiasi surse, "Printul Mircea a trait exilul in Franta si Anglia, a vorbit mereu o limba romana frumoasa si a fost mereu in contact cu reprezentanti ai diasporei romanesti. A avut doi baieti: Printul Paul al Romaniei, care locuieste la Bucuresti si printul Alexandru, care locuieste in America. El l-a rugat, pe patul de moarte, pe fiul sau, Paul, sa aiba grija de vaduva sa, dar si de cele patru pisici persane care i-au fost alaturi".

CERTIFICAT
Printului Mircea i-a fost recunoscuta originea regala in urma a doua procese, in Portugalia si Franta. Nascut din prima casatorie a lui Carol al II-lea, el a plecat din tara impreuna cu mama sa, dupa anularea casatoriei dintre parintii sai. Pana in 2005 s-a mai intors in tara o singura data, la inmormantarea bunicii sale, Regina Maria. Disputa pe averea regala intre cei doi frati vitregi ar putea fi explicatia pentru faptul ca acestia nu au avut relatii. Potrivit unui comunicat al Printesei Lia, "prin ajutorul unor prieteni din Uniunea Europeana s-a reusit ca pe certificatul de deces sa scrie Alteta Sa Regala Printul Carol Mircea Grigore al Romaniei". Prezentam, in exclusivitate, acest document, pus la dispozitie de Printesa Lia.
×