x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport: „Sindromul Havana”, boala diplomaților din Cuba, este provocat de microunde

Raport: „Sindromul Havana”, boala diplomaților din Cuba, este provocat de microunde

06 Dec 2020   •   20:50
Raport: „Sindromul Havana”, boala diplomaților din Cuba, este provocat de microunde
Sursa foto: HEPTA

Boala misterioasă de care suferă diplomații americani în Cuba a fost, cel mai probabil, cauzată de microunde direcționate, a constatat un raport al guvernului SUA, citat de BBC.

Raportul National Academies of Sciences nu învinovățește pe nimeni pentru undele de energie direcționate și spune că în urmă cu mai bine de 50 de ani au fost efectuate cercetări privind efectele microundelor în Uniunea Sovietică.

Simptome de boală au apărut pentru prima dată la diplomații SUA din Havana în peerioada 2016-17. Personalul și rudele lor s-au plâns de amețeli, pierderea echilibrului, pierderea auzului, anxietate și ceva pe care l-au descris drept „ceață cognitivă”, ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „sindromul Havana”.

SUA au acuzat Cuba că a efectuat „atacuri sonice”, negate cu tărie, iar incidentul a dus la creșterea tensiunilor dintre cele două națiuni.

Un studiu academic din SUA din 2019 a descoperit „anomalii la creier” la diplomații care se îmbolnăviseră, dar Cuba a respins raportul.

Și Canada și-a redus personalul ambasadei din Cuba după ce cel puțin 14 membri au raportat simptome similare.

Ultimul studiu a fost realizat de o echipă de experți medicali și științifici care au examinat simptomele a aproximativ 40 de angajați guvernamentali. Mulți au suferit efecte de lungă durată, se spune în raport.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sindromul havana