x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: Zeci de morti si raniti intr-un presupus atac chimic

Siria: Zeci de morti si raniti intr-un presupus atac chimic

08 Apr 2018   •   10:23
Siria: Zeci de morti si raniti intr-un presupus atac chimic

Un presupus atac chimic în Siria a provocat moartea a cel putin 70 de persoane, între care mulţi copii. Numarul ranitilor a fost estimat, potrivit organizatiei de caritate USOSSM (Union of Medical Care and Relief Organizations), la peste 500.

 

Intervievat de presa, purtătorul de cuvânt al USOSSM, Ari D'Souza, a declarat că a fost raportat un miros de clor, dar salvatorii organizaţiei cred că este vorba de gaz sarin, deoarece se scufundă. Anterior, o grupare siriană rebelă acuzase forţele guvernamentale că a lansat o bombă cu baril conţinând substanţe chimice otrăvitoare asupra civililor din estul provinciei Ghouta, iar o organizaţie medicală care acordă ajutor a spus că 41 de persoane au fost ucise în atacuri chimice asupra zonei

Mass-media din Siria au negat informatia imediat ce rapoartele au început să circule, afirmand că rebelii din oraşul Douma, provincia Ghouta, sunt pe cale să fie înfrânţi şi răspândesc ştiri false. Intr-o prima reactie, Departamentul de Stat al SUA a declarat că informaţiile despre victime în masă ale unui presupus atac de armament chimic în Douma sunt "înspăimântătoare" şi, dacă se va confirma, "va cere imediat răspunsul comunităţii internaţionale".

"Aceste informaţii, dacă sunt confirmate, sunt terifiante şi necesită un răspuns imediat din partea comunităţii internaţionale", a lansat purtătoarea de cuvânt a diplomatiei americane, Heather Nauert. "Regimul Assad şi susţinătorii săi trebuie să fie traşi la răspundere, iar orice atacuri noi trebuie prevenite imediat", a adaugat oficialul

"Rusia, cu sprijinul său deplin faţă de regim, poartă răspunderea finală pentru aceste atacuri brutale". "Protecţia pe care o acordă Rusia regimului Assad şi eşecul ei de a preveni utilizarea armelor chimice îi pune sub semnul întrebării angajamentul de a rezolva criza în ansamblul său", a subliniat Nauert

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a spus că 11 persoane au murit în Douma ca urmare a sufocării cauzate de fum după atacul forţelor guvernamentale şi în total 70 de persoane au suferit dificultăţi de respiraţie. Totusi, Rami Abdulrahman, directorul Observatorului, a precizat că nu ar putea confirma dacă au fost folosite arme chimice.

Syrian American Medical Society (SAMS), o organizaţie neguvernamentală care acordă sprijin logistic instituţiilor medicale din Ghouta, a anuntat insa că o bombă cu clor a lovit spitalul din Douma, omorând şase oameni, şi un al doilea atac cu "agenţi micşti", inclusiv neurotoxici a lovit o clădire din apropiere.

In acest context, agenţia de ştiri siriană SANA a transmis, citând o sursă oficială, că grupul rebel din Douma, Jaish al-Islam, a ''fabricat informaţii despre un atac chimic într-o încercare divulgată şi eşuată de a împiedica avansarea armatei siriene''.

Guvernul sirian a negat în mod repetat utilizarea de arme chimice în timpul conflictului. AGERPRES

×