Sute de sirieni au părăsit ţara în ultimele ore, trecând frontiera cu Libanul, pe fondul atmosferei tensionate şi a violenţelor din mai multe oraşe. Refugiaţii, în principal femei şi copii, au trecut graniţa pe jos, prin regiunea Wadi Khaled. Mahmud Khazaal, fost primar al oraşului libanez Mkaybleh, a declarat că aproximativ 700 de persoane au ajuns astfel în Liban atât miercuri seară, cât şi joi dimineaţă. Un punct vamal între Siria şi Liban există la un kilometru de oraşul Mkaybleh, dar refugiaţii nu au putut ajunge acolo, pentru că drumul era blocat.
Violenţele din Siria au dus şi la „dezertarea” mai multor politicieni din partidul de guvernământ Baas şi la critici la nivel internaţional, cele mai vehemente voci fiind cele ale Marii Britanii, Franţei şi Italiei. În acest context, Londra a decis inclusiv retragerea invitaţiei adresate ambasadoarei siriene în Marea Britanie de a lua parte la nunta prinţului William cu Catherine Middleton. Regimul de la Damas a rămas inflexibil atât în faţa manifestanţilor, cât şi a criticilor internaţionale. Cu toate acestea, astăzi sunt aşteptate noi proteste. La Daraa, oraşul unde au avut loc cele mai dure intervenţii ale autorităţilor, alimentarea cu apă şi energie electrică suferă întreruperi, iar militanţii pentru drepturile omului au declarat, pentru AFP, că situaţia este critică. „Mergem din rău în mai rău, nu avem medici, nu există lapte pentru copii, n-avem curent electric, nici apă”, spun aceştia. Organizaţia „Comitetul martirilor de la 15 martie” a comunicat că numărul persoanelor ucise de la începutul protestelor împotriva regimului condus de Basher al-Assad este de 502 şi că doar în această săptămână au murit 42 de oameni.
Îngrijorarea a început să îi cuprindă şi pe cetăţenii români aflaţi în Siria. Ministerul român al Afacerilor Externe a informat ieri că Ambasada României la Damasc a primit în ultimele două zile aproximativ 20 de telefoane de la cetăţeni români rezidenţi în Siria care au solicitat informaţii privind recomandările autorităţilor române cu privire la situaţia din această ţară. Purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea, a precizat că, deocamdată, nici un cetăţean român nu a solicitat sprijin misiunii diplomatice pentru repatriere. Potrivit datelor comunicate de MAE, 791 de cetăţeni români au domiciliul stabilit în Siria. „Trebuie precizat însă că există şi cetăţeni români care nu şi-au anunţat până în acest moment prezenţa pe teritoriul Siriei”, a precizat oficialul MAE.