x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proprietarul unui site din Arabia Saudită, condamnat la 1.000 de lovituri de bici

Proprietarul unui site din Arabia Saudită, condamnat la 1.000 de lovituri de bici

09 Mai 2014   •   15:17
Proprietarul unui site din Arabia Saudită, condamnat la 1.000 de lovituri de bici

Raif Badawi, proprietarul site-ului "Liberalii Liberi Saudiţi" a fost condamnat la 1.000 de lovituri de bici şi 10 ani de închisoare pentru că a criticat personalităţi ale clerului şi ar fi insultat islamul.

Raif Badawi a fost arestat în 2012, atunci sub acuzaţia de terorism cibernetic şi lipsă de obedienţă faţă de tatăl său - o crimă penală în Arabia Saudită.

Potrivit organizaţiei "Human Rights Watch", Badawi l-ar fi insultat prin articolele sale pe marele muftiu al Arabiei Saudite, printre alte personalităţi ale clerului.

La vremea respectivă procurorii au cerut ca Badawi să fie judecat pentru apostazie (renunţarea la credinţă), o crimă care este pedepsită cu moartea în acest stat. Judecătorul nu a luat însă în calcul această variantă.

În primă instanţă, Badawi a primit o sentinţă de şapte ani de închisoare şi 600 de lovituri de bici, decizie la care a făcut apel.

Pentru apel, însă, Badawi nu a mai putut fi reprezentat de avocatul său, activistul pentru drepturile omului Waleed Abu al-Khair, acuzat la rândul său de "trădare faţă de rege".

În urma apelului, Badawi a primit o pedeapsă şi mai grea - 10 ani de închisoare şi 1.000 de lovituri de bici. De asemenea, acesta a fost amendat cu echivalentul a 192.000 de euro.

Anul acesta, în aprilie, regatul Arabiei Saudite a introdus o nouă serie de legi în care ateismul este considerat un act de terorism.

×
Subiecte în articol: arabia saudita lovituri de bici