x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Situație excepțională în Spania. Zeci de vase cu gaze lichefiate blocate în largul coastelor

Situație excepțională în Spania. Zeci de vase cu gaze lichefiate blocate în largul coastelor

18 Oct 2022   •   12:40
Situație excepțională în Spania. Zeci de vase cu gaze lichefiate blocate în largul coastelor

Situație excepțională în Spania, unde zeci de încărcături cu gaze lichefiate nu pot descărca și așteaptă în largul coastelor, scrie Reuters.

Situația a determinat autoritățile spaniole să anunțe că este posibilă suspendarea operațiunilor, astfel încât vasele se vor îndrepta spre alte porturi din UE.

În urma invadării Ucrainei de  către Federația Rusă și a sancțiunilor occidentale, livrările de gaze naturale către UE s-au redus considerabil. Blocul comunitar s-a îndreptat spre importurile de gaze lichefiate din SUA, mult mai scumpe și mai slabe calitativ. 

Circa 35 de vase încărcate cu gaze lichefiate așteaptă acum în largul coastelor Spaniei. Și asta în situația în care doar 6 sloturi de regasificare sunt disponibile acum în Spania. 

Operatorul național de gaze Enagas a declarat stare excepțională și a decis oprirea descărcării vaselor, ca urmare a umplerii terminalelor, care vor rămâne la nivel ridicat până în luna noiembrie. 

Și în alte țări UE așteaptă zeci vase să descarce gazele lichefiate. 
"Vedem un număr mare de nave care aşteaptă în largul coastelor din sudul Spaniei sau în Mediterana, precum şi unele cargouri care aşteaptă în largul Marii Britanii", explică Alex Froley, analist la compania de cercetare de piaţă ICIS, care mai  precizează că este de așteptat ca prețurile să crească în această iarnă. 

Problema s-a ivit ca urmare a faptului că statele UE nu dispun de suficiente capacități de depozitare a gazelor lichefiate dar și reducerii consumului intern, precum și a cererii reduse din industrie, care a scăzut din cauza scumpirilor, ceea ce a provocat reducerea și chiar sistarea producției.


 

×
Subiecte în articol: gaze lichefiate Spania ue