x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Slujbă emoționantă a Papei Francisc în Bahrein: Este un miracol

Slujbă emoționantă a Papei Francisc în Bahrein: Este un miracol

05 Noi 2022   •   21:30
Slujbă emoționantă a Papei Francisc în Bahrein: Este un miracol

Papa Francisc a oficiat sâmbătă o slujbă pentru mii de catolici din Bahrain, emoționând membrii micii comunități catolice străine din tot Golful și îndemnându-i să dea dovadă de bunătate față de gazdele lor, chiar dacă se simt uneori maltratați. „Este un miracol”, a spus o filipineză.

Mulțimea de aproximativ 30.000 de persoane care a umplut Stadionul Național din Bahrain a fost a doua cea mai mare adunare pentru o slujbă papală în Peninsula Arabică, după una care a atras peste 100.000 de persoane în Emiratele Arabe Unite în 2019, relatează Reuters.

„Este un miracol”, a declarat Mary Grace Fortes, o filipineză în vârstă de 36 de ani, care lucrează la recepția unui hotel din Bahrain. „Atât de important pentru noi”.

La fel ca multe femei filipineze care lucrează în afara țării lor, Fortes este căsătorită și trimite bani acasă pentru a ajuta la întreținerea familiei sale, inclusiv a soțului și a fiului ei de 16 ani.

Sute de lucrători străini catolici au fost aduși cu autobuzul pe autostrada King Fahd Causeway de 25 de kilometri care leagă Bahrainul de Arabia Saudită, unde nu există biserici și unde catolicii nu se pot închina în mod deschis.

„Bahrainienii au aranjat totul perfect pentru noi”, a declarat Jos Chazoor, 53 de ani, care este din Kerala, India, și lucrează ca manager pentru o companie de echipamente medicale din Arabia Saudită.

Mama lui Chazoor, în vârstă de 75 de ani, a fost prea copleșită de emoție când a răspuns la întrebările unui reporter chiar înainte ca papa să ajungă pe stadionul plin de oameni, întâmpinat cu entuziasm de credincioși care fluturau steaguri galbene și albe ale Vaticanului.

„Este prea emoționată ca să vorbească”, a spus Chazoor, care trecea cu mașina împreună cu mama sa pe șoseaua de legătură din Arabia Saudită pentru a participa la slujbă într-una dintre cele două biserici din Bahrain, care asigură îngrijirea pastorală pentru cei aproximativ 160.000 de catolici din Bahrain.

În omilia sa, Francisc a părut să laude politica relativ deschisă a Bahrainului față de non-musulmani.

„Acest pământ este chiar o imagine vie a coexistenței în diversitate și, de fapt, o imagine a lumii noastre, marcată din ce în ce mai mult de migrația constantă a popoarelor și de un pluralism de idei, obiceiuri și tradiții”, a spus el.

Muncitorii străini, mulți dintre ei din Asia, reprezintă coloana vertebrală a economiilor din Golf, lucrând în sectoare precum construcțiile, industria hotelieră, transporturile și sectorul petrolier și al gazelor.

Organizația Internațională a Muncii afirmă că lucrătorii migranți din Golf se confruntă de mult timp cu probleme precum exploatarea de către agențiile de recrutare și angajatori, condiții de muncă precare, acces limitat la justiție și libertate de asociere limitată sau inexistentă.

Francisc i-a îndemnat pe ascultătorii săi să fie buni chiar și cu acei nativi din zona Golfului care nu îi tratează bine, spunând că acest lucru este esențial pentru mesajul Evangheliei de a-ți iubi dușmanii.

El a spus că ar trebui să fie mereu „perseverenți în bine chiar și atunci când ni se face rău, rupând spirala răzbunării, dezarmând violența, demilitarizând inima”.

În timp ce Francisc a fost condus pe un papamobil deschis prin mulțime pe terenul stadionului, chiar înainte de începerea slujbei, un vorbitor de pe platforma altarului a strigat „Dumnezeu să-l binecuvânteze pe papă, Dumnezeu să binecuvânteze familia regală”.

Un purtător de cuvânt al guvernului din Bahrain a declarat că 111 naționalități au participat la slujbă în statul insular, unde străinii reprezintă aproximativ jumătate din populația de aproximativ 1,5 milioane de locuitori a Bahrainului.

Rugăciunile credincioșilor din timpul slujbei au fost citite în limbile vorbite de lucrătorii străini, inclusiv tagalog, swahili, malayalam, tamil și konkani.

La slujbă a participat unul dintre fiii regelui Hamad bin Isa Al Khalifa și mai mulți miniștri ai guvernului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Papa Francisc