x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SMS-ul a împlinit 19 ani. Află care a fost primul mesaj

SMS-ul a împlinit 19 ani. Află care a fost primul mesaj

de Dan Radu    |    07 Dec 2011   •   11:51
SMS-ul a împlinit 19 ani. Află care a fost primul mesaj

Desi conceptul aparuse inca din anii '80, primul SMS trimis vreodata a fost in decembrie 1992, autorul fiind Neil Papworth, un britanic care avea 22 de ani la vremea respectiva si lucra pentru compania IT franco-britanica Sema Group.

Neil Papworth a folosit un computer pentru a trimite mesajul sau prin reteaua Vodafone catre colegul sau, Richard Jarvis, posesor al unui telefon mobil Orbitel 901.

Primul SMS continea mesajul "Merry Christmas" (Craciun fericit). Astazi, utilizatorii anglofili ai telefoanelor mobile prefera varianta prescurtata: "Merry Xmas".

SMS-urile au avut un inceput destul de lent. Daca inca din anii '80 se lucra la implementarea tehnologiei, la inceputul anilor '90 inca destul de putine telefoane mobile aveau tehnologia necesara pentru a putea primi mesaje scrise. SMS-urile au inceput sa fie folosite in scop comercial in 1993 in Suedia si apoi in Finlanda.

In 1995, posesorii de telefoane mobile trimiteau in medie 0,4 SMS-uri pe luna. Dupa anul 2000, insa, serviciul a devenit mult mai disponibil, avand un succes care a facut ca, in prezent, in jur de 15 milioane de SMS-uri sa fie trimise in fiecare minut, la nivelul intregii lumi.

Cei mai mari imptimiti ai SMS-urilor sunt filipinezii, care trimit in medie 27 de mesaje pe zi. La nivel mondial, SMS-urile au generat venituri de 114 miliarde de dolari companiilor de telefonie mobila, in 2010.

×
Subiecte în articol: SMS primul sms sms 19 ani primul mesaj sms