x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Socialiştii ungari promit reducerea TVA la produsele de bază la 5%

Socialiştii ungari promit reducerea TVA la produsele de bază la 5%

23 Dec 2013   •   19:48
Socialiştii ungari promit reducerea TVA la produsele de bază la 5%

În Ungaria, socialiştii, aflaţi în opoziţie, promit reducerea taxei pe valoare adăugată la alimentele de bază, de la 27 la 5%, în cazul în care vor câştiga alegerile parlamentare din primăvara anului viitor.

Parlamentarul socialist Istvan Jozsa a declarat luni într-o conferinţă de presă că reducerea TVA la alimentele de bază va fi una dintre primele măsuri pe care partidul său le va lua, în cazul în care va ajunge la guvernare.

Acesta a precizat că, din anul 2010, după câştigarea alegerilor parlamentare de către partidul de centru-dreapta Fidesz, preţurile la anumite produse de bază au crescut şi cu 30 de procente, iar în plus s-a scumpit atât benzina cât şi motorina şi este nevoie de o reducere a accizelor.

În prezent, în cazul majorităţii produselor, în Ungaria se aplică o taxă pe valoare adăugată de 27%.

Există şi două cote preferenţiale de TVA, de 18 şi de 5%, valabile pentru produsele lactate şi de panificaţie, respectiv pentru anumite medicamente, cărţi, ziare şi energie termică.

Ungaria a redus TVA la carnea de porc de la 27 la 5% în noiembrie. Ministrul ungar al Dezvoltării Rurale, Sandor Fazekas, a declarat că această măsură va contribui la creşterea competitivităţii companiilor din industria cărnii, iar avantajele importatorilor se vor diminua.

Sandor Fazekas a precizat că reducerea TVA va determina o creştere a consumului şi este de aşteptat să se înregistreze şi o anumită scădere a preţurilor la carnea de porc.

 

×