x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sondaj: Imaginea islamului se degradează în Franţa şi Germania

Sondaj: Imaginea islamului se degradează în Franţa şi Germania

29 Apr 2016   •   11:11
Sondaj: Imaginea islamului se degradează în Franţa şi Germania

Circa 52% dintre alegătorii Partidului Socialist francez (PS) consideră că locul islamului în Franţa 'este prea important', în timp ce numai 39% împărtăşeau această opinie în 2010, potrivit ziarului conservator Le Figaro care citează un sondaj în cadrul căruia s-a făcut o paralelă între Franţa şi Germania pe această temă, relatează AFP.

'În 2010, 55% dintre francezi apreciau că 'influenţa şi vizibilitatea islamului' erau prea importante în ţara lor. Astăzi, 63% dintre francezi împărtăşesc această opinie, o creştere de opt puncte procentuale', menţionează cotidianul citat. Le Figaro subliniază că această creştere vine 'din partea stângii'. 'În 2010, 39% dintre alegătorii Partidului Socialist credeau că locul islamului era 'prea important'. De acum, cei care împărtăşesc această opinie sunt în proporţie de 52%, potrivit Ifop, institutul francez care a realizat sondajul, menţionează ziarul citat.

Graficele sondajului arată că degradarea imaginii Islamului este, pe mai multe planuri, mai puternică în Franţa decât în Germania.

Aproximativ 68% dintre francezi (acelaşi procent ca în anul 2010) consideră că 'musulmanii şi persoanele de origine musulmană nu sunt bine integrate în societate faţă de 32% care cred contrariul. Aproximativ 71% dintre germani (cu 4 puncte procentuale mai puţin în raport cu 2010) cred că musulmanii nu sunt bine integraţi faţă de 29% care au o opinie contrară (o creştere de 4 puncte procentuale în raport cu 2010).

Totodată, 47% dintre francezi cred că 'prezenţa unei comunităţi musulmane este mai degrabă o ameninţare (5 puncte procentuale în plus, în raport cu 2010), 19% apreciază că această prezenţă este 'mai degrabă un factor de îmbogăţire culturală' şi 34% (cu două puncte procentuale mai puţin decât în 2010) consideră că nu este 'nici una, nici alta'. În Germania cifrele sunt respectiv de 43% (+3 puncte procentuale), 20% (- 4 puncte procentuale) şi 37% (+ 1 punct procentual).

În ceea ce priveşte 'influenţa şi vizibilitatea islamului', 63% dintre francezi cred că acestea sunt 'prea importante' (o creştere de 8 puncte procentuale faţă de anul 2010), 32% au declarat că nu sunt 'nici prea importante, nici suficient de importante (- 9 puncte procentuale) şi 5% că nu sunt 'destul de importante (+ 1 punct procentual). În Germania, cifrele sunt de 48% (- 1 punct procentual), 47% (+ 5 puncte procentuale) şi 5% (- 4 puncte procentuale).

Potrivit sondajului citat, 63% dintre francezi se opun 'purtării vălului' islamic (cu 4 puncte procentuale mai mult, în raport cu 2010), 9% sunt 'favorabili' (acelaşi procent ca în 2010) şi 28% s-au declarat 'indiferenţi' (cu 4 puncte procentuale mai puţin ). În Germania, cifrele sunt respectiv de 45% (+ 3 puncte procentuale), 14% (+ 1 punct procentual) şi 41% (- 4 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte motivele pentru care musulmanii şi persoanele de origine musulmană nu sunt bine integrate în societate, francezii plasează pe primul loc 'refuzul acestora de a se integra în societate ( 67%, o creştere de 6 puncte procentuale în raport cu 2010) şi deosebirile culturale prea puternice 45% (o creştere de 5 puncte procentuale). În Germania aceste două motive sunt de asemenea plasate de subiecţii intervievaţi pe primele locuri, cu 60% (-7 puncte procentuale) şi respectiv 48% (+ 14 puncte procentuale). AGERPRES

×
Subiecte în articol: islam islamism germania franta sondaj isis