x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Sora” Costei Concordia e în derivă în Oceanul Indian

„Sora” Costei Concordia e în derivă în Oceanul Indian

de Sînziana Stancu    |    27 Feb 2012   •   21:00
„Sora” Costei Concordia e în derivă în Oceanul Indian

Dupa Costa Concordia, o alta nava de croaziera a companiei maritime Costa Crociere, Costa Allegra, are probleme. Vaporul de croaziera Allegra pluteste de ieri in deriva, in largul coastelor Insulelor Seychelles, dupa un incendiu care a izbucnit luni dimineata la bordul luxoasei nave, in sala generatoarelor, a informat presa italiana, citand paza de coasta. Incendiul a fost stins destul de repede, dar a reusit, totusi, sa provoce pagube. Cea mai grava a fost aceea ca din cauza incendiului nava nu a mai avut capacitate de propulsie, vasul plutind in voia apelor.

Vasul de croaziera se afla ieri in deriva, in Oceanul Indian, la o distanta de 260 de mile marine de coastele Insulelor Seychelles. Nava plecase din Madagascar si se indrepta spre insulele Seychelles. 'Costa Allegra nu are in acest moment capacitate de propulsie' din cauza incendiului, 'dar mijloacele sale de comunicare functioneaza normal', s-a precizat intr-un comunicat difuzat ieri de paza de coasta italiana. In comunicat se mai spunea ca 'toti pasagerii sunt in stare buna de sanatate si sunt informati in mod regulat in legatura cu desfasurarea evenimentelor.

Ei au fost regrupati, ca masura de precautie, in caz de urgenta, in punctele de in­talnire de pe nava'. La bordul va­po­rului de croaziera, care are o lungime de 187 de metri, se afla 1.049 pasageri si membri ai echipajului. Conforma informatiilor capitanului navei, din cele 1.049 de persoane, 636 sunt pa­sa­geri si 413 sunt membri ai echipajului navei.

Alerta pentru ajutor
Paza de coasta italiana a alertat autoritatile din Seychelles care au 'competenta teritoriala pentru operatiunile de ajutor' si asigura ca acestea au identificat deja navele comerciale care s-ar putea indrepta catre vasul de croaziera aflat in deriva, dupa cum a declarat capitanul pazei de coasta italiane, Cosmino Nicastro, pentru Fox News.
Compania Costa Crociere SpA din Italia a anuntat intr-un comunicat ca nava Allegra se afla in deriva la 20 de mile marine distanta de Insula Alphonse – unul dintre atolii din Seychelles, care este o tara de insule paradisiace si atoli, care face din arhipelag unul dintre cele mai atragatoare paradisuri turistice.

Este pentru a doua oara cand compania Costa Crociere are pro­bleme cu navele sale. In data de 13 ianurie, vasul de croaziera Costa Concordia, care era la o azvarlitura de bat pana sa intre in port, a esuat pe un banc de nisip in apropiere de insula italiana Giglio, de care se apropiase prea mult, ca sa-i salute pe locuitorii acesteia, dupa cum au dezvaluit ulterior unii martori oculari. Costa Concordia avea la bord peste 4.000 de pasageri si membri ai echipajului, dintre care 25 au murit si 7 sunt inca dati disparuti.

Capita­nul de pe Costa Concordia, Fran­cesco Schetino, a fost acuzat ca a abandonat nava inainte de evacuarea pasagerilor si ca astfel a provocat pierderi de vieti omenesti. El risca sa primeasca o pedeapsa de peste 1.000 de ani de inchisoare daca va fi gasit vinovat. In plus, situatia pare sa i se complice din cauza unei moldovence care are si cetatenie romana, Domnica Cemortan, care a fost vazuta in compania lui Schettino, in cabina echipajului, apoi cu el pe puntea navei, dupa ce aceasta esuase. De curand, Daily Mail a publicat noi dezvaluiri incendiare despre cauzele naufragiului Costa Concordia povestite chiar de Domnica. Ea a spus ca in seara tragediei se saruta de zor cu capitanul pe puntea navei si ca putin i-a lipsit sa nu ajunga cu el in pat in acea noapte.

×
Subiecte în articol: externe