x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sot si sotie kamikaze

Sot si sotie kamikaze

de Anca Aldea    |    12 Noi 2005   •   00:00
Sot si sotie kamikaze

Unul dintre autorii atacurilor teroriste din capitala Iordaniei a fost o femeie, a anuntat ieri Al-Qaeda intr-un comunicat postat pe Internet.

Potrivit comunicatului, masacrul de la cele trei hoteluri din Amman - Grand Hyatt, Radisson SAS si Days Inn - , soldat cu moartea a 60 de persoane si ranirea a circa 300, a fost provocat de patru kamikaze de origine irakiana - trei barbati si o femeie.

"VENERABILA" OUM. "Un grup a fost insarcinat cu planificarea, pregatirea si punerea in aplicare a atentatelor. Grupul a fost format din trei barbati: comandantii Abou Khabib, Abou Mouaz si Abou Oumaira. Cel de-al patrulea kamikaze a fost venerabila Oum Oumaira. Ea a ales sa-si urmeze sotul in martiriu. S-a decis ca toti cei patru sa poarte centuri cu explozibil pentru a-si atinge mai bine scopul", se arata in textul semnat de ramura irakiana a Al-Qaeda, condusa de iordanianul Abu Mussab al-Zarqawi.

In timp ce reteaua terorista ofera indicii, autoritatile de la Amman au anuntat arestarea, in ultimele trei zile, a cel putin 120 de persoane, majoritatea irakieni si iranieni. Suspectii interogati in prezent sunt irakieni si iordanieni, a declarat ieri, sub anonimat, un oficial.

"SA ARZI IN IAD, ZARQAWI!". Pe acest fundal, noi manifestatii au avut loc ieri in capitala iordaniana impotriva retelei teroriste Al-Qaeda. In preziua acestor proteste, sute de iordanieni iesisera pe strazi, scandand: "Sa arzi in iad, Abu Mussab al-Zarqawi!".

Iordania, care nu a cunoscut pana acum furia teroristilor, si-a reconfirmat, prin intermediul liderului sau, regele Abdallah al II-lea, sprijinul pentru campania mondiala antiterorista, lansata de Statele Unite. Abdallah II, care are legaturi apropiate cu Israelul si SUA si care este considerat un aliat-cheie al Washingtonului, a subliniat ca violenta si santajul nu vor reusi sa distruga poporul iordanian.

ASASINUL PERFECT
Femeia-kamikaze nu mai reprezinta de mult o surpriza pentru zbuciumatul Orient Mijlociu. Sau pentru Caucaz. Sau pentru Moscova. Expertii in antiterorism considera ca cei care au actionat miercuri la Amman nu au legaturi cu retelele traditionale, supravegheate permanent de serviciile secrete. "Este vorba de o noua strategie, care trimite in actiune violenta o noua pepiniera de voluntari, avand grija ca acestia sa nu intre niciodata in contact cu potentiali agenti ai serviciilor de informatii", explica Louis Caprioli, fost sef al diviziei antiterorism din cadrul Serviciilor franceze de informatii interne.
×
Subiecte în articol: externe