x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania confirmă liberalizarea pieţei forţei de muncă pentru români

Spania confirmă liberalizarea pieţei forţei de muncă pentru români

17 Dec 2013   •   20:52

Autorităţile spaniole au confirmat liberalizarea pieţei forţei de muncă din Spania de la 1 ianuarie 2014, anunţând o serie de informaţii utile în această perspectivă.
Ambasada României la Madrid a prezentat detaliat marţi diferite prevederi şi reglementări ce li se pot dovedi necesare cetăţenilor români, relatează agerpres.ro.
Aceste precizări apar după ce, la sfârşitul lunii noiembrie, Ambasada anunţa că autorităţile spaniole vor adopta toate măsurile necesare pentru aplicarea la timp şi în condiţii optime a măsurii de liberalizare a pieţei forţei de muncă pentru români. Autorităţile competente urmează să transmită în teritoriu, la toate birourile pentru ocuparea forţei de muncă, o comunicare privind ridicarea, începând cu data de 1 ianuarie 2014, a restricţiilor privitoare la angajarea cetăţenilor români.
Între acestea, înscrierea contractului de muncă la serviciile spaniole de asigurări sociale, adică angajarea propriu-zisă, se va putea face de la 1 ianuarie şi pe baza documentului naţional de identitate. Totodată, pentru obţinerea unui nou certificat de rezidenţă trebuie îndeplinite condiţiile legale general valabile: documentul de înregistrare în regimul corespunzător de contribuabil la serviciile de asigurări sociale sau contractul de muncă înscris la Serviciul public de ocupare a forţei de muncă sau documentul de înregistrare a stabilirii sediului social pentru angajaţi sau lucrători pe cont propriu. În schimb, românii - şi în general toţi străinii - care în momentul solicitării preschimbării certificatului de rezidenţă nu desfăşoară activităţi legale şi, prin urmare, nu au venituri trebuie să aducă dovezi că dispun de mijloace de întreţinere suficiente pentru sine şi persoanele aflate în întreţinere.
Ambasada României de la Madrid le atrage atenţia românilor să nu solicite preschimbarea certificatului de rezidenţă decât dacă îndeplinesc condiţiile necesare obţinerii unuia nou. În plus, misiunea diplomatică românească precizează că certificatele de înregistrare ale cetăţenilor europeni nu expiră niciodată, indiferent de format. Prin urmare, preschimbarea acestora nu este obligatorie.
De la 1 ianuarie 2014, înscrierea contractului de muncă la serviciile spaniole de asigurări sociale, adică angajarea propriu-zisă, se poate face şi pe baza documentului naţional de identitate. În decurs de trei luni, angajatul trebuie să prezinte certificatul de rezidenţă, care se poate obţine în virtutea existenţei unui contract de muncă.
Pe de altă parte, membrii familiilor românilor care solicită stabilirea reşedinţei în Spania trebuie să demonstreze că însoţesc cetăţeanul rezident sau reîntregesc familia, sunt căsătoriţi cu cetăţenii rezidenţi, sunt copii ai acestora sau ai soţului/soţiei acestuia şi au vârsta mai mică de 21 de ani. Cei care au mai mult de 21 de ani trebuie să demonstreze că dispun de mijloace proprii de întreţinere sau pot aduce un certificat de handicap, care să ateste că se află în întreţinerea părinţilor. În sfârşit, părinţii cetăţenilor rezidenţi se pot stabili în Spania cu dovada faptului că dispun de mijloace proprii de întreţinere.


×