x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania nu va încerca să recupereze Gibraltarul prin negocieri privind Brexitul

Spania nu va încerca să recupereze Gibraltarul prin negocieri privind Brexitul

08 Aug 2017   •   15:31
Spania nu va încerca să recupereze Gibraltarul prin negocieri privind Brexitul

Spania nu va “pune în pericol” întelegerea Marii Britanii pentru Brexit, prin forţarea unei restituiri a Gibraltarului, a declarat şeful diplomaţiei spaniole, Alfonso Maria Dastis Quecedo, duminică, relatează The Independent.

“Eu nu voi condiţiona încheiera unui acord între UE şi Regatul Unit de recăpătare a suvernaităţii asupra Gibraltarului”, a declarat acesta.

Londra, însă, nu a scăpat de o clauză introdusă în poziţia de negociere a UE, potrivit căreia, după Brexit, Madridul are dreptul să se opună prin veto oricărei relaţii care implică Gibraltarul. Această clauză a provocat tensiuni uriaşe când a fost dezvăluită şi a determinat-o pe Theresa May să promită că nu va permite ca Gibraltarul să iasă vreodată de sub controlul Regatului Unit împotriva voinţei cetăţenilor ei.

Gibraltarul a fost cedat Marii Britanii în 1713 şi este casa a 30,000 de oameni, care afirmă că se identifică cu britanicii. Locuitorii Gibraltarului şi-au exprimat deja dorinţa de a rămâne parte a Marii Britanii prin referendumul din 2002.

În schimb, propunerea Spaniei ca locuitorii Gibraltarului să primească dublă naţionalitate, atât naţionalitate britanică, cât şi naţionalitate spaniolă, rămâne valabilă, deşi 99% dintre rezidenţii teritoriului au respins ideea.

×