x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stire-bomba / Ratko Mladici, arestat in Romania?

Stire-bomba / Ratko Mladici, arestat in Romania?

de Irina Cristea    |    Marina Constantinoiu    |    Cristian Stefanescu    |    23 Feb 2006   •   00:00
Stire-bomba / Ratko Mladici, arestat in Romania?

Bursa zvonurilor privind arestarea generalului sarb Ratko Mladici, dat in urmarire de TPI pentru genocid si crime de razboi, a ajuns si la Portile de Fier. Zice-se ca Mladici ar fi fost arestat in Romania.

O stire-bomba a zapacit ieri seara cateva redactii romanesti. Generalul Ratko Mladici, dat in urmarire de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI), ar fi fost arestat marti dimineata... in zona Portile de Fier!

Informatia surprinzatoare a fost lansata de presedintele Institutului pentru Securitate Internationala din Serbia si Muntenegru (un ONG), Orhan Dragas, in cadrul unui interviu de circa o ora acordat Radioteleviziunii Republicii Srpska (ce emite la Banja Luka), care este citat de Agentia bosniaca FENA si preluat si de Agentia bulgara Focus.

TRUPE DE COMANDO. Orhan Dragas sustine, nici mai mult, nici mai putin, ca generalul Mladici ar fi fost arestat in urma unei operatiuni conduse de fortele de comando britanice SAS, in colaborare cu trupe romanesti! Cum, unde si mai ales in ce conditii (jurisdictie teritoriala) sunt informatii pe care nu le-a furnizat in acest interviu.

Zvonurile privind arestarea lui Ratko Mladici inunda agentiile de presa inca de marti dupa-amiaza. Certe sunt doar dezmintirile oficiale repetate inca de marti seara si care nu au contenit ieri: atat Guvernul de la Belgrad, cat si TPI-ul si ONU au anuntat ca Mladici nu a fost prins inca si ca "nimic extraordinar nu s-a produs in privinta eforturilor de capturare a acestuia". Dragas sustine insa ca TPI dezminte informatia privind arestarea lui Mladici pur si simplu pentru ca acesta nu este in custodia sa! Tot ieri circulau cu insistenta si alte zvonuri, inclusiv acela ca Mladici a fost depistat intr-o manastire, sustinatorii sai ar fi facut un lant uman, pentru ca el sa nu fie arestat, dar arestarea s-ar fi produs totusi... Presa sarba si bosniaca s-a intrecut in speculatii. Capturarea lui Mladici parea mai posibila ca niciodata, mai ales ca un alt zvon sustinea ca generalul e undeva, in munti (evident, in Serbia, dar in apropierea frontierei cu Bosnia) si-si negociaza de acolo predarea.

O DIVERSIUNE. Contactate de Jurnalul national, surse din cadrul Ministerului Apararii si serviciilor secrete au declarat ca informatia privind arestarea lui Mladici in Romania este o diversiune. "Este putin probabil ca un personaj ca Ratko Mladici sa se ascunda pe teritoriul unei tari membre NATO, stiut fiind faptul ca tocmai Alianta este cea care il vaneaza", ne-au declarat sursele citate. Anumiti specialisti in domeniu sustin ca ar putea fi vorba despre o diversiune pentru concentrarea atentiei asupra unei zone cat mai indepartate de Republica Srpska (unde se banuieste ca s-ar putea ascunde Mladici). Oricum, Romania a decis interzicerea intrarii pe teritoriul sau a mai multor cetateni, demnitari in timpul regimului Slobodan Milosevici, printre care si Mladici si Radovan Karadzici (acuzati de genocid si crime de razboi).

Valul de informatii privind arestarea lui Mladici, dezmintite cu fermitate de autoritatile de la Belgrad, intervine intr-un moment-cheie pentru Serbia, care a fost pusa la index pentru faptul ca nu a reusit prinderea lui Mladici si a lui Karadzici, conditie esentiala ca tara sa poata spera sa fie luata in calcul pentru o eventuala aderare la Uniunea Europeana. Incepute in octombrie, discutiile cu UE privind acordul-cadru de asociere si stabilizare, primul pas catre integrare, urmau sa se reia la sfarsitul acestei luni sau cel tarziu la inceputul lunii aprilie.

ABERANT. Declaratiile lui Dragas Orhan sunt cu atat mai contradictorii, cu cat ele fac referire si la o posibila garantie pe care ar urma s-o primeasca premierul sarb, Vojislav Kostunita, de la nimeni alta decat Carla del Ponte, procurorul TPI, ca Serbia nu va fi acuzata de faptul ca nu a fost in stare sa-l prinda pe Radovan Karadzici! Putin probabil acest lucru. Atat timp cat arestarea lui Mladici si a lui Karadzici chiar este unul dintre elementele-cheie in "dezghetarea" relatiilor dintre Serbia si Occident. In plus, arestarea lui Mladici (care are 62 de ani) este una dintre provocarile majore pentru UE, care a preluat la 2 decembrie conducerea operatiunilor militare asigurate pana atunci in Bosnia de SFOR, Forta de Stabilizare a NATO, ca urmare a acordurilor care au pus capat razboiului.
×
Subiecte în articol: externe arestarea mladici ratko mladici