x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

28 Ian 2009   •   00:00

28 ianuarie 2009



DAVOS DE CRIZĂ
Astăzi ia startul, la Davos, ediţia cu numărul 39 a Forumului Economic anual. Oraşul elveţian va cunoaşte o premieră: nume grele de bancheri americani vor rămâne acasă. Cu toate acestea, invitaţiile de participare au fost trimise la 2.500 de oameni importanţi, dintre care 43 sunt şefi de stat – de două ori mai mulţi decât la ediţia precedentă.

AMBASADOR ÎN SIRIA
Relaţiile diplomatice dintre Siria şi Liban au ajuns într-un stadiu înaintat de cooperare, o dată cu gestul Beirutului de a trimite un ambasador la Damasc. Damascul a aprobat ieri nominalizarea lui Michel al-Khoury în funcţia de ambasador al Libanului în Siria, o premieră în relaţiile dintre cele două ţări. Presa europeană aşteaptă acum un semn reciproc al sirienilor, de a-şi numi ambasador la Beirut.

ROMÂN, LA JUDECATĂ
Un om de afaceri american de origine română, acuzat de export ilegal de componente militare şi comerciale către Iran, va fi judecat în mai. Până atunci, Traian Bujduveanu rămâne în custodia autorităţilor americane, relatează presa din SUA, citată de Mediafax.

FĂRĂ ROMÂNIA SPRE UE
Republica Moldova nu are nevoie de avocaţi şi nici de "fraţi mai mari" care să ajute Chişinăul să se integreze în UE, a spus preşedintele Vladimir Voronin într-o conferinţă de presă organizată la Chişinău. Românii "spun că vor să fie avocaţii noştri pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Din integrarea europeană suntem pregătiţi să facem în deplină autonomie obiectivul nostru, fără intermediari", a adăugat Voronin.

TERORIŞTII ALTORA
Lista ţărilor europene dornice să găzduiască deţinuţii capturaţi de CIA pe Glob se măreşte. Cel puţin şapte state (Franţa, Spania, Portugalia, Irlanda, Finlanda, Italia şi Elveţia) ar accepta deţinuţi de la Guantanamo, scrie El Mundo. "Există o voinţă generală de a ajuta SUA să închidă Guantanamo, însă trebuie să decidem în ce condiţii", a explicat un expert european în terorism. Va trebui ca europenii să pună la punct inclusiv tipul de ajutor public pe care îl vor primi deţinuţii.

SERBIA CERE AJUTORUL UE PENTRU CAPTURAREA LUI MLADICI
Şeful diplomaţiei sârbe, Vuk Jeremici, a cerut Uniunii Europene să trimită o misiune în Serbia pentru a evalua ea însăşi eforturile întreprinse de autorităţile de la Belgrad pentru arestarea fostului lider militar al sârbilor bosniaci Ratko Mladici. Incapacitatea sârbilor de a-l aresta pe Mladici, inculpat în 1995 pentru genocid de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, pentru rolul său în masacrul de la Srebreniţa, reprezintă principalul obstacol pentru o apropiere între Serbia şi UE, aminteşte Agerpres. (Anca Aldea)

SECRETE MILITARE AMERICANE, LA VÂNZARE
Un neozeelandez a descoperit înregistrări confidenţiale ale Armatei SUA pe un MP3 player pe care l-a cumpărat cu 9 dolari dintr-un magazin de obiecte la mâna a doua. Chris Ogle a descoperit cu stupoare fişiere care conţineau adresele, numerele de telefon şi numerele de asigurare socială ale unor militari americani, precum şi detalii ale misiunilor şi echipamentelor mobilizate în diferite regiuni din Afganistan şi Irak, majoritatea datând din 2005. Pentagonul a refuzat să comenteze. (Anca Aldea)

IRANUL VA OBŢINE URANIU PENTRU ARMA NUCLEARĂ ANUL ACESTA
Iranul va dispune de suficient uraniu îmbogăţit pentru o singură armă nucleară în cursul acestui an, potrivit raportului anual al puterilor militare publicat de Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS). În cursul anului 2009, Iranul va ajunge probabil la nivelul în care să poată produce cantitatea de uraniu slab îmbogăţit necesară unei bombe nucleare. "Dar a capacitatea de a îmbogăţi uraniul nu este acelaşi lucru cu a avea o armă nucleară", a declarat Mark Fitzpatrick de la IISS, care se îndoieşte că Iranul şi-ar fi încetat programul de dezvoltare a rachetelor cu rază lungă de acţiune capabile să lovească ţinte din Israel sau chiar mai îndepărtate. (MFM)

CAPI AI CAMORREI ARESTAŢI LA MADRID
Antonio Caiazzo, şef prezumat al mafiei napolitane Camorra, şi Francesco Simeoli, braţul său drept, au fost arestaţi luni seara la Majadahonda, o suburbie a Madridului, a relatat AFP citând poliţiile spaniolă şi italiană. Cei doi au fost arestaţi în urma unei "anchete minuţioase" în cooperare cu Interpolul. În vârstă de 50 şi 40 de ani, sunt consideraţi capi al unui clan napolitan al Camorrei. Caiazzo, căutat din martie 2007 după o condamnare de 12 ani de închisoare, este "naşul istoric" al clanului camorrist din cartierele Vomero et Arenella din Napoli. Simeoli este căutat din iunie 2007. Clanul este cunoscut pentru "crudul război intern al Camorrei care a culminat în 1997 cu omorul de la Aranella’, în care o femeie a pierit sub focul încrucişat dintre două clanuri", a precizat Poliţia spaniolă. Arestările au survenit după seria de reţineri de şefi camorrişti în ultimele luni, care ilustrează intensa activitate a mafioţilor în traficul de droguri şi spălarea de bani în Spania. Camorra şi cartelurile columbiene de narcotraficanţi colaborează în această ţară. (MFM)
        
CRIMINAL OBSEDAT DE VIKINGI
Un britanic de 65 de ani, care şi-a schimbat numele de familie în Conan din cauza obsesiei sale pentru vikingi, şi-a ucis cu brutalitate prietena de 21 de ani şi fiul de patru ani într-un ritual antic, a informat Daily Mail. James Conan a înjunghiat-o pe Kirtsy O'Connell cu 20 de lovituri de cuţit în vena jugulară, pentru că aceasta l-a acuzat că o înşeală. El şi-a aprins, apoi, o ţigară şi l-a luat la joacă pe fiul său, Patrick. După o jumătate de oră, bărbatul l-a dus pe copil în dormitor, unde l-a sufocat cu o pernă, apoi l-a îmbăiat. A dus copilul în camera lui şi l-a pus pe pat într-o poziţie ritualică, având o torţă într-o mână şi un pumnal în cealaltă. Conan a spus, după arestare, că a auzit voci în mintea sa care îi spuneau să-şi ucidă fiul pentru a-l salva de la o "soartă mai rea ca moartea". Britanicul a fost închis pe viaţă. (MFM)

KIM JONG-IL LA CONCERT
Conducătorul nord-coreean, Kim Jong-Il, a cărui stare a sănătăţii face obiectul speculaţiilor, a asistat la un concert la Phenian cu ocazia Anului Nou lunar, a afirmat agenţia oficială KCNA citată de AFP. KCNA nu a precizat data acestei apariţii publice la care au mai participat responsabili ai partidului comunist (partid unic) şi ofiţeri cu grad înalt. Kim Jong-Il a fost aclamat în sala de concert în care orchestra a interpretat opere patriotice, a mai precizat KCNA. Marţi, televiziunea de stat a difuzat un program special în care cetăţenii i-au urat sănătate şi l-au felicitat pe "iubitul conducător". Starea lui Kin Jong-Il (66 de ani) face obiectul speculaţiilor de când acesta a lipsit de la marea defilare din 9 septembrie cu ocazia a celei de-a 60-a aniversări a regimului comunist. (MFM)    

ROMÂNIA, LOC IDEAL PENTRU A STUDIA MEDICINA
În timp ce doctorii români îşi părăsesc ţara pentru a lucra în străinătate, mulţi străini consideră România un loc ideal pentru a studia medicina în Europa, a relatat France 24 citată de Agerpres. Dintre cei 7.000 de studenţi ai Universităţii de medicină din Cluj-Napoca, 1.600 sunt din alte ţări. La secţia în limba franceză sunt 1.000 de studenţi, iar la cea în engleză 600, dintre care 200 numai din Suedia. Motivele pentru care străinii aleg să înveţe medicina în România sunt diverse: costuri reduse, condiţii bune de studiu, multe oportunităţi pentru viitorii medici să lucreze direct cu pacienţii etc. "În comparaţie cu Franţa, unde a trebuit să susţinem un examen de admitere şi unde profesorii sunt destul de elitişti, aici este un vis: profesorii sunt foarte deschişi, le place să ne înveţe", a declarat o studentă la secţia franceză, care a venit de la Universitatea din Strasbourg. "Educaţia medicală de aici este foarte diferită de cea din Suedia, pentru că avem mai mult contact cu pacienţii şi avem mai multe cursuri avansate de anatomie", a afirmat un student suedez. Mai există un motiv pentru care studenţii străini sunt atraşi de România, în special de Cluj. "Viaţa de noapte este grozavă. Poţi să întâlneşti multe persoane şi să te distrezi. Chiar mai mult decât acasă!", a explicat un student francez. (MFM)

ROMÂN BĂTUT ŞI TÂLHĂRIT ÎN CIPRU
Un român stabilit în Limassol a fost spitalizat, după ce şase tineri, posibil ciprioţi, l-au atacat şi tâlhărit pe stradă, după care l-au abandonat în zona turistică Yermasoyia, sâmbătă noaptea, a informat Cyprus Mail. Agresorii au folosit bâte de lemn pentru a-l lovi pe român şi au fugit luând cu ei cei 210 euro pe care victima îi avea în buzunar. Victima a spus Poliţiei că nu îi cunoştea pe agresori. (MFM)

FOSTUL ŞEF AL SCOTLAND YARD LOCUIEŞTE ÎN APARTAMENTUL DE SERVICIU
Fostul comandant al Scotland Yard, Sir Ian Blair, a fost ţinta criticilor în urma dezvăluirii faptului că el continuă să locuiască într-un apartament de serviciu şi după ce şi-a dat demisia luna trecută, a relatat Daily Mail în ediţia online. Sir Ian Blair locuieşte cu soţia sa Felicity într-un apartament cu trei camere, evaluat la peste un milion de euro, care are vedere asupra fluviului Tamisa. Apartamentul ar face parte dintr-o înţelegere confidenţială de retragere în valoare de un milion de lire (circa 1.065.000 de euro). Autoritatea Poliţiei Metropolitane a achiziţionat apartamentul, în 2005, la puţin timp după desemnarea în funcţie a lui Sir Ian Blair, pentru suma de 985.000 de lire sterline (circa un milion de euro). "Sir Ian va elibera apartamentul la sfârşitul lunii", a declarat un purtător de cuvânt al Autorităţii Poliţiei Metropolitane. (MFM)


×
Subiecte în articol: externe