x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

24 Mar 2009   •   00:00

24 martie 2009



ANCHETĂ
Moartea a doi tineri împuşcaţi de membri ai unităţii româneşti de Poliţie din Kosovo va fi anchetată de o comisie independentă, potrivit unui comunicat al organizaţiei Amnesty International. Incidentul a avut loc în 2007, în timpul unei demonstraţii la Priştina, când jandarmii români au tras cu gloanţe de cauciuc spre manifestanţi. Ancheta va fi efectuată de Comisia Consultativă pentru Drepturile Omului.

SUSPECT
Companiile britanice care au angajat foşti membri ai Guvernului în funcţii de consilieri au câştigat contracte publice de aproape 750 milioane de euro, relatează Sunday Times. Un exemplu este cel al lordului Bach, care a fost ales în Comitetul administrativ al Selex Sensors & Airborne Systems în octombrie 2006, iar în februarie 2007 Selex a primit un contract în valoare de peste 20 milioane de euro.

ACCIDENT
Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit duminică în statul american Montana, într-un cimitir situat la 150 de metri de pista de aterizare. La bord se aflau 17 persoane, printre care mai mulţi copii care mergeau la schi. Nimeni nu a supravieţuit accidentului. Cauzele prăbuşirii aeronavei, care aparţinea companiei Eagle Cap Leasing, nu sunt, deocamdată, cunoscute şi fac obiectul unei anchete.

SUA/Nevinovat
Ali al-Marri, fost "combatant inamic", potrivit terminologiei folosite de administraţia fostului preşedinte american George Bush, deţinut pe teritoriul american, a pledat nevinovat în faţa unui tribunal federal din Peoria (Illinois), pentru acuzaţiile de "susţinere materială a terorismului", relatează AFP."Am decis să pledăm nevinovat şi să cer formarea unui juriu", a explicat avocatul lui al-Marri, Lee Smith.Fost "combatant inamic" deţinut pe teritoriul american, clientul său fusese inculpat la sfârşitul lunii februarie pentru "susţinere materială". El a compărut pentru scurt timp în faţa unui judecător federal, calm, cu mâinile la spate.( Sânziana Stancu)

ELVEŢIA/ Ţara cantoanelor nu vrea să dea despăgubiri fiului lui Gadafi
Elveţia a respins ideea de a plăti "compensaţii" Libiei după arestarea, în iulie, la Geneva, a fiului preşedintelui libian, Hannibal Kadhafi, relatează AFP. Cazul durează de nouă luni, tensionând relaţiile între cele două ţări. Şeful diplomaţiei elveţiene, Micheline Calmy-Rey, a explicat că poliţia nu comisese nici o greşeală în cursul arestării lui Hannibal Khadafi şi a soţiei sale, într-un hotel din Geneva în iulie 2008, în urma unei plângeri a doi angajaţi, pentru rele tratamente. "În consecinţă, nu se poate să se solicite compensaţii de tipul celor care sunt prevăzute", a declarat ministrul. Libia cere în afară de scuze "sancţiuni împotriva persoanelor responsabile" de arestarea lui Hannibal şi a soţiei sale, ceea ce Elveţia refuză. Oficialul Poliţiei şi Justiţiei din cantonul Geneva, Laurent Moutinois, a dat o replică dură şi cu subînţeles Libiei. El a ţinut să precizeze că, "spre deosebire de alte ţări de pe glob (...), la Geneva justiţia este aceeaşi pentru toţi (...), chiar dacă e vorba despre bogaţi sau puternici".( Sânziana Stancu)

MACEDONIA/ Alegeri satisfăcătoare
Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, s-a declarat "încurajat" de desfăşurarea satisfăcătoare a primului tur al alegerilor din Macedonia, avertizând însă că progresele acestei ţări către UE presupun o bună organizare a celui de-al doilea tur, la 5 aprilie, relatează AFP. "Sunt încurajat de declaraţiile misiunii OSCE conform căreia desfăşurarea generală a alegerilor este satisfăcătoare până în prezent şi a respectat majoritatea normelor internaţionale", a declarat Rehn. "Primul tur nu este însă decât semifinala acestui proces electoral. Finala va avea loc în două săptămâni şi mă aştept ca regulile jocului să fie respectate", a explicat el. "Le cer tuturor liderilor şi instituţiilor politice din ţară să îşi asume în totalitate responsabilităţile şi să asigure un al doilea tur, la 5 aprilie, care să respecte regulile internaţionale", a mai spus Rehn. "Nimic nu trebuie considerat ca obţinut, iar hotărârea şi vigilenţa sunt necesare pentru a asigura alegeri libere şi corecte. Repet că drumul spre UE trece pe acolo", a subliniat comisarul. ( Sânziana Stancu)


×
Subiecte în articol: externe