x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

de Sînziana Stancu    |    26 Mar 2009   •   00:00

26 martie 2009



FRANŢA/ Guvern sexy
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, ar fi ales o prezentatoare de televiziune din Guadalupe, cunoscută pentru apariţiile sale în lenjerie intimă, să facă parte din cabinetul său. Christine Kelly (39 de ani) lucrează pentru postul de ştiri LCI. Se zvoneşte că ea ar fi fost aleasă ministru pentru Teritoriile Franceze de peste Mări. O dată cu acest post, ea ar deveni simbolul diversităţii etnice în Franţa, relatează Sky News. Jurnalista s-a implicat în politică şi în sport şi a scris o carte despre premierul francez, Francois Fillon, şi fotbalistul de la Arsenal William Gallas. Un alt exemplu de diversitate etnică în guvernul francez este celebrul ministru de Justiţie, Rachida Dati, pe care preşedintele a sfătuit-o, în luna ianuarie, să îşi dea demisia şi să candideze pentru un post în Parlamentul European.

COREEA DE NORD/ Rachetă pe rampa de lansare
Washingtonul a confirmat că Phenianul a plasat o rachetă pe o rampă de lansare, a declarat o oficialitate americană, cu condiţia păstrării anonimatului, citată de AFP.  Cu o zi înainte, presa japoneză informase despre aceste manevre, care au fost confirmate astăzi de americani. Racheta este, după toate probabilităţile, de tip Taepodong 2, o rachetă cu rază lungă de acţiune ce ar putea, teoretic, să atingă Alaska. Coreea de Nord şi-a anunţat intenţia de a lansa un satelit în perioada 4-8 aprilie. Regimul comunist nord-coreean provocase o criză internaţională în vara lui 1998, când a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune de tip Taepodong-1, care survolase o parte din Japonia înainte de a cădea în Oceanul Pacific.

ANIVERSARE/ Zidul Berlinului, din piese de domino
Un zid din peste 1.000 de piese de domino va fi ridicat de-a lungul unei părţi a fâşiei care despărţea odată estul de vestul Germaniei, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la prăbuşirea Zidului Berlinului, scrie Der Spiegel. În noiembrie, 1.000 de piese uriaşe de domino vor fi amplasate pe o porţiune de doi kilometri, între Poarta Brandenburg şi Piaţa Potsdam, de-a lungul sectorului care separa odinioară Berlinul de Est de cel de Vest. Piesele de domino se vor prăbuşi cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a căderii Zidului Berlinului, iar bariera simbolică va cădea timp de o jumătate de oră. Zidul Berlinului, de 43 de kilometri, cel mai cunoscut simbol al Războiului Rece şi Germaniei divizate, a căzut la 9 noiembrie 1989, după aproximativ trei decenii. Fiecare dintre piesele de domino va fi decorată individual, majoritatea de tineri din Berlin.  Circa 20 de piese de domino vor fi trimise în străinătate pentru a fi decorate în alte părţi ale lumii care au fost afectate de divizări şi ziduri de separare.

CROAŢIA/Acord de aderare la NATO
Parlamentul croat a aprobat cu o majoritate covârşitoare acordul de aderare a ţării la NATO, prevăzută să aibă loc la summit-ul Alianţei de la începutul lunii aprilie, relatează agenţia Hina, citată de AFP. Dintre cei 153 de deputaţi ai Adunării Naţionale, 119 au votat pentru şi unul singur s-a pronunţat împotriva acestui "Acord al Alianţei Nord-Atlantice, care pune capăt procedurilor de aderare" croate. "După ratificarea protocolului de aderare a Croaţiei la NATO de către Parlamentele tuturor statelor membre, Parlamentul croat are o ocazie istorică de a adopta integrarea ţării noastre în cea mai importantă organizaţie de securitate din lumea liberă şi democratică", a declarat premierul croat, Ivo Sanader, înainte de vot.

×
Subiecte în articol: externe