x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

22 Mai 2009   •   00:00

22 mai 2009



RECRUŢI AI ISRAELULUI / Agenţi 007 în Liban
Sex, bani şi lux. Spionii israelieni trimişi în misiuni în Liban ştiu să-şi ademenească "victimele" şi să le transforme în agenţi secreţi. Se folosesc de toate tertipurile. Fără menajamente, fără oprelişti. Femei frumoase, călătorii peste hotare, aparate sofisticate - toate acestea fac parte din viaţa "obişnuită" a unui spion, scrie Agenţia France Presse, într-un material despre nemulţumirea Beirutului, enunţată şi la ONU, în legătură cu activitatea deconspirată a 20 de persoane suspetctate de spionaj. Ele au fost inculpate recent - aparent, era vorba despre oameni obişnuiţi: unul era măcelar, altul vânzător de telefoane mobile, iar un al treilea era general în rezervă. Sunt şi creştini, şi musulmani. Personaje parcă scoase dintr-un roman de spionaj.
Potrivit unor responsabili de rang înalt, citaţi de AFP, ancheta a durat câteva luni, iar în aprilie 2009 a primit "un impuls" după ce serviciile secrete libaneze au descoperit existenţa unei reţele care încerca să se infiltreze în cel mai puternic dispozitiv de securitate al Hezbollahului pentru a colecta informaţii preţioase din această structură. Misiunea agenţilor, libanezi racolaţi în anii 1980-1990, era de a strânge informaţii despre poziţiile Hezbollahului, despre grupările palestiniene şi despre armata libaneză şi de a le transmite ulterior spionilor-şefi din Israel, fie comunicând cu aceştia prin satelit, fie prin mesaje codate transmise prin intermediul computerelor.
Generalul Achraf Rifi, şeful Forţelor de Securitate Internă, a explicat pentru AFP că spionii foloseau gadget-uri de înaltă tehnologie - dispozitive sofisticate ascunse în instalaţiile de răcire a apei sau în încărcătoarele de baterii de la maşină. Mulţi dintre agenţi călătoreau la Paris sau în Turcia, sau în Ungaria, sau în alte ţări pentru a furniza datele adunate în Liban şefilor lor. Era totodată obligatoriu să efectueze cel puţin o vizită pe an în Israel. Şi orice deplasare se efectua pe bază de paşapoarte false. "Unul dintre cei reţinuţi ne-a declarat că israelienii i-au spus să se prezinte la un punct de întâlnire aflat lângă graniţa libaneză, unde va fi ghidat pe câmpul înţesat cu mine", a adăugat Rifi. Făceau orice pentru a-şi atinge scopurile. "Foloseau de femei frumoase, bani şi alte momeli pentru a-i convinge pe oameni să lucreze pentru ei. Cei racolaţi prin astfel de mijloace erau recompensaţi frumuşel ­ între 5.000 şi 7.000 de dolari pentru prima misiune. Apoi, preţul scădea semnificativ", după ce recruţii cădeau în plasă şi deveneau uşor şantajabili. (Anca Aldea)

2009 / Trupe americane în Polonia
Cu scut sau fără, armata americană îşi va face simţită prezenţa, până la sfârşitul anului, în Polonia. Potrivit paginii de web a cotidianului Financial Times, Statele Unite vor trimite în Polonia rachete Patriot şi 100 de militari, indiferent de evoluţia scutului antirachetă. Decizia are la bază un acord bilateral semnat anul trecut şi a fost enunţată de presa europeană în contextul Summit-ului UE-Rusia. "Va fi pentru prima dată când militarii americani vor staţiona pe teritoriul polonez, cu excepþţa situaţiilor când se află sub controlul NATO şi efectuează exerciţii (...) Va fi ceva simbolic pentru Polonia", a declarat adjunctul ministrului Apărării, Stanislaw Komorowski. (Anca Aldea)

ARHIVELE NAŢIONALE ALE SUA / Pierdut disc. Ofer recompensă!
Arhivele Naţionale ale SUA oferă o recompensă de 50.000 de dolari pentru găsirea unui hard disk ce conţine informaţii din timpul Administraţiei Bill Clinton, inclusiv nume, numere de telefon, numere de asigurare socială ale personalului şi vizitatorilor Casei Albe, informează televiziunea CNN, citată de Mediafax. Surse citate de presă susţin că discul nu conţine informaţii din domeniul securităţii naţionale sau alte documente originale, ci "informaţii de identificare personală".

NEW YORK / Arestaţi pentru complot terorist
Patru bărbaţi au fost arestaţi şi acuzaţi că au planificat atacuri teroriste împotriva unor obiective militare şi a unei sinagogi din New York, se arată într-un comunicat al procurorului general. Acuzaţia formulată împotriva celor patru a fost "complot în vederea provocării de explozii la o sinagogă din cartierul Riverdale din Bronx, la New York", şi deschiderea focului "asupra unor avioane militare staţionate la baza gărzii naţionale a Aeroportului Stewart din Newburgh, cu rachete sol-aer de tip Stinger". Pentru a obţine aceste arme, acuzaţii au avut contacte cu un informator al FBI, care a furnizat grupului "o rachetă inactivă şi explozibili inerţi", se mai arată în comunicat. Suspecţii erau urmăriţi de un an.

×
Subiecte în articol: externe